"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

Τραγωδία εθνικών διαστάσεων



Τραγωδία εθνικών διαστάσεωνΤουλάχιστον 50 οι νεκροί από τις φωτιές - Πύρινα μέτωπα παντού
Associated Press
Ένα απέραντο κρεματόριο μοιάζει η Πελοπόννησσος
ΑθήναΤελευταία ενημέρωση 25/08/07 23:45

Προηγούμενο άρθρο:
Κόλαση από τις φωτιές στην Πελοπόννησο με 19 νεκρούς (24/8/2007)
Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στη Λακωνία και την Ηλεία.
Οι αριθμός των νεκρών στην Πελοπόννησο ανέρχεται στους 51 -η πυροσβεστική υπηρεσία πάντως κάνει λόγο για 47. Συγκεκριμένα, 12 νεκροί προέρχονται από τη Μάκιστο -εκ των οποίων τέσσερα παιδιά-, 13 στη Ζαχάρω από την Αρτέμιδα, από 2 σε Σμέρνα, Ξηροχώρι, Βρεστό, Λογγό, από έναν στο Χρυσοχώρι, τη Σκλήβα. Τέσσερις νεκροί εντοπίστηκαν επίσης στην Αμαλιάδα και άλλοι τόσοι στο Λεοντάρι Αρκαδίας. Ένας νεκρός υπάρχει στη Μεγαλόπολη.
Έξι άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί στην Αρεόπολη την Παρασκευή.
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στον Αγιο Ιωάννη Αλιβερίου στην Ευβοία, όπου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά.
Δεκάδες άτομα νοσηλεύονται επίσης σε νοσοκομεία της Ηλείας και της Αχαΐας με εγκαύματα.
Τα μέτωπα των πυρκαγιών
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές σε πολλά μέτωπα στην Πελοπόννησο και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Τα πιο επικίνδυνα μέτωπα είναι στον Ταΰγετο προς την Καλαμάτα, στην Καλλιθέα του Πάρνωνα, στη Μεταξάδα της Μεσσηνίας και στην Μεγαλόπολη.
Στην Καλαμάτα, οι φλόγες έχουν περάσει τα αντιπυρικά φράγματα που είχαν φτιάξει πρόχειρα οι κάτοικοι και πλέον πλησιάζουν την πόλη. Σε κίνδυνο βρίσκεται ήδη το ΚΕΝ Διαβιβάσεων.
Πύρινα μέτωπα και στο Αλιβέρι, όπου εκκενώθηκαν έξι χωριά, ενώ περίπου 320 άτομα έφυγαν με φέρι μπόουτ από το Αλιβέρι. Οι φλόγες βρίσκονται λίγα μέτρα έξω από την πόλη.
Φωτιά και στα Στύρα στην Εύβοια, όπου πολλοί παραθεριστές αναχωρούσαν από την Παρασκευή το βράδυ με έκτακτα δρομολόγια πλοίων για την Αγία Μαρίνα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Στυραίων, Ταμυναίων, Αμαρυνθίων και Κονιστρών του νομού Ευβοίας.
Κατοικίες κάηκαν και στα ορεινά Στύρα. Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ οι πύρινες γλώσσες είχαν ήδη φτάσει έξω από το χωριό, το εγκατέλειψαν και οι κάτοικοι. Η φωτιά πέρασε στο Νημποριό με κατεύθυνση προς τη νότια Εύβοια.Στη Μεγαλόπολη εκκενώθηκαν τουλάχιστον 15 χωριά, ενώ κινδυνεύει άμεσα και η πόλη της Μεγαλόπολης. Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς το Λεοντάρι Φαλαισίας, του οποίου σχεδιάζεται η εκκένωση, στη Μαραθούσα καίγονται σπίτια, ενώ σύμφωνα και με το δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα καίγονται σπίτια στις παρυφές της πόλης.
Σπίτια καίγονται και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, με την φωτιά να βρίσκεται κοντά στο χωριό Οιχαλία.
Φωτιά εκδηλώθηκε μεταξύ των χωριών Αγίου Βασιλείου και Πελάγους στην Τρίπολη, απειλώντας τη βιομηχανική περιοχή. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αφού οι φλόγες πέρασαν μέσα από την βιομηχανική ζώνη.
Ο εθνικός δρόμος από Τρίπολη προς Καλαμάτα είναι κλειστός. Τα αεροσκάφη έμειναν καθηλωμένα το απόγευμα λόγω ανέμων και δεν συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς στη Μεγαλόπολη.
Ο νομάρχης Αρκαδίας Δημ. Κωνσταντόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και τον κ. Φούρλα και επιστρέφει στην Τρίπολη προκειμένου να υπογράψει το αίτημα για κήρυξη του νομού Αρκαδίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Φωτιά εκδηλώθηκε και στον δήμο Τεγέας στην Αρκαδία. Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή κοντά στο χωριό Μανθηρέα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Εστία φωτιάς έχει εκδηλωθεί και στην περιοχή Λευκάκια κοντά στο Ναύπλιο.
Στην Αρκαδία έσπευσε ελικόπτερο Σινούκ προκειμένου να απεγκλωβίσουν κόσμο από την περιοχή Τουρκόλακα. Δεν κατόρθωσε όμως να προσγειωθεί λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν. Ο νομός Αρκαδίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στα Κρέστενα διατάχθηκε η εκκένωση της πόλης και το βράδυ το μέτωπο της πυρκαγιάς άρχισε να καί σπίτια χωρίς να υπάρχει κανένα μέσο να σταματήσει την καταστροφική μανία της φωτιάς.
Σύμφωνα με κατοίκους, περίπου 200 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή Περιστέρι Αμαλιάδος.
Φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Βούντενη της Πάτρας, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Πάτρας.
Το μεσημέρι του Σαββάτου ξέσπασε πυρκαγιά στον Υμηττό, στα όρια του δήμου Βύρωνα. Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και αεροπλάνα.
Πυρκαγιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, όπου εκφράζονται φόβοι και για θύματα.
Νέα μέτωπα ξέσπασαν και στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Στην Κόρινθο εκκενώθηκαν τρία χωριά.
Η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε λόγο για «εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση», η οποία δεν προβλέπεται να καλυτερεύσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στην Πελοπόννησο 233 χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς και τρία στην Εύβοια, ενώ έχουν καταστραφεί 270 στήλοι.
Σε έκτακτη ενημέρωση νωρίς το πρωί του Σαββάτου, το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωσε ότι στη μάχη της πυρόσβεσης έχει ριχτεί το σύνολο των εναέριων μέσων, που επιχειρούν στη βάση Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου (19 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα).
Την Κυριακή αναμένονται δύο ακόμη πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, που ανταποκρίθηκε αμέσως στο χθεσινό κάλεσμα της Ελλάδας προς τις χώρες της ΕΕ για βοήθεια. Η Γαλλία στέλνει επίσης 73 δασοκομάντος. Παράλληλα, εξετάζεται η προσφορά τριών ελικοπτέρων από ιδιώτη.
Η Νορβηγία έθεσε στη διάθεση της Ελλάδας ένα αεροπλάνο, η Γερμανία τρία ελικόπτερα, όσα και η Ολλανδία. Η Ισπανία στέλνει δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, όπως και η Ιταλία. Η Κύπρος στέλνει πέντε οχήματα με 30 δασοπυροσβέστες. Νορβηγία και Σλοβενία στέλνουν από ένα ελικόπτερο, ενώ η Σερβία στέλνει 6 πυροσβεστικά αεροπλάνα.Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη Λακωνία και την Ηλεία καθιστούσαν απαγορευτική τη συνδρομή των αεροσκαφών και οι ρίψεις νερού γίνονταν μόνο από ελικόπτερα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία 500 επιπλέον στρατιώτες θα επιχειρούν την Κυριακή σε αρκετά μέτωπα της χώρας.
Τραγωδία στη Μάκιστο
Αγκαλιά με τα τέσσερα παιδιά της, ηλικίας τεσσάρων έως 10 ετών, βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου μία γυναίκα σε ύψωμα 5 χλμ. από το χωριό Μάκιστος.
Η γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά προσπάθησαν να διαφύγουν από τις φλόγες, αλλά η φωτιά τους πρόλαβε. Λίγα μέτρα πιο μακριά βρέθηκαν άλλες τέσσερις σοροί, ενώ στην ίδια περιοχή έξι κάτοικοι κάηκαν ζωντανοί όταν εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους στο δρόμο που οδηγούσε στο χωριό.
Νεκροί βρέθηκαν και τρεις πυροσβέστες λίγα μέτρα πιο πέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα όχημα συγκρούστηκε με το πυροσβεστικό όχημα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία, οι οδηγοί να εγκλωβιστούν και να βρουν τραγικό θάνατο.
Η ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στο σύνολο των νομών της Πελοπονήσσου, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη Σάμο, την Ικαρία, την Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: