"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2007

Νύχτα - κόλαση στην Αρκαδία
Ρεπορτάζ: Σπύρος Κουντούρης
Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν και πάλι χθες οι περιοχές του Μαινάλου και της Μεγαλόπολης, καθώς επίσης ο Πάρνωνας στην Αρκαδία.
Επτά ημέρες μετά την εκδήλωσή τους, οι φλόγες συνέχιζαν να καταστρέφουν με αμείωτη ένταση δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ απείλησαν εκ νέου χωριά, καθώς επίσης το εργοστάσιο της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη. Πολλοί κάτοικοι των περιοχών αυτών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν και μέχρι αργά χθες το βράδυ απηύθυναν εκκλήσεις για βοήθεια.
Ο πυροσβεστικός μηχανισμός αποδείχτηκε (για μία ακόμη ημέρα) ανίκανος να θέσει έστω και ένα μεγάλο μέτωπο υπό έλεγχο, παρά την ενίσχυσή του με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που έχουν αποστείλει πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης...
Εναέρια μέσαΟλιγώρησε στην αποστολή των εναέριων μέσων πυρόσβεσης εκεί όπου υπήρχε πραγματικό πρόβλημα, με συνέπεια ακόμη και τα μέτωπα που ήταν σε ύφεση να αναζωπυρωθούν και να τους ξεφύγουν και πάλι!
Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρας πηγαινοερχόταν χθες στο συντονιστικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ τα στελέχη της Πυροσβεστικής είχαν σηκώσει τα χέρια τους ψηλά. Εκεί που ανέμεναν ότι μέχρι την Παρασκευή θα τελείωναν με τα μέτωπα των πυρκαγιών, χθες είδαν τις φλόγες να αναζωπυρώνονται εκ νέου...
Οι κάτοικοι των περιοχών που δοκιμάστηκαν και χθες από την πύρινη λαίλαπα, απηύθυναν έκκληση να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να σβήσουν, επιτέλους, οι φλόγες. «Κάντε κάτι. Δεν είναι δυνατόν οι φωτιές να καίνε τόσες ημέρες και να μην τίθεται υπό έλεγχο ένα μέτωπο!», έλεγαν γεμάτοι από αγανάκτηση.
Κατά τη χθεσινή ημέρα ο εφιάλτης της πυρκαγιάς στην Αρκαδία συνεχιζόταν στην περιοχή της Καρύταινας, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των πυροσβεστών για περιορισμό του. Το δεύτερο πύρινο μέτωπο, αυτό στη Μεγαλόπολη, αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ οι φλόγες είχαν φτάσει έξω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Μετά δε το μεσημέρι, στο άλλο πύρινο μέτωπο, αυτό της Καρύταινας, εδόθη η εντολή για εκκένωση οκτώ χωριών. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, η φωτιά είχε δύο μέτωπα: ένα νοτιοανατολικά, προς τα χωριά Κωτίλι, Ανω Κωτίλιo, Κουρουνιός, Ισωμα, Ανω Καρυές, Καστανοχώρι, Κυπαρισσία και Μαυριά, τα οποία εκκενώθηκαν προληπτικά, και βόρεια, προς τα χωριά Ατσίχολος, Βλαχορράπτης και Σαρακίνιο, τα οποία όμως δεν κινδύνευσαν.
Μόλις το μέτωπο της πυρκαγιάς κινήθηκε χθες νοτιανατολικά στην περιοχή της Καρύταινας, στα χωριά που εκκενώθηκαν οι κάτοικοι εκλιπαρούσαν για βοήθεια, ώστε να σωθούν τα σπίτια τους, ενώ, όπως έλεγαν, δεν μπορεί να χωρέσει το μυαλό τους πως ύστερα από τόσες ημέρες συνεχίζουν να κινδυνεύουν από τις φλόγες.
Το ίδιο εφιαλτικό ήταν χθες το σκηνικό και στην περιοχή Αγριανοί του Πάρνωνα, όπου οι φλόγες συνέχιζαν να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι κάτοικοι, απελπισμένοι, ζητούσαν χθες το βράδυ να σταλεί βοήθεια, ώστε να σωθούν τα σπίτια και οι περιουσίες τους. Η φωτιά χθες τη νύχτα, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, κατευθύνθηκε προς τα χωριά Αγιοι Ανάργυροι και Βασαράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες για τη φωτιά αυτή από το Πυροσβεστικό Σώμα, «στην περιοχή Αγριανοί το μέτωπο έχει εξελιχθεί, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων και αντιμετωπίζεται (σ.σ.: αντιμετωπιζόταν) κυρίως με εναέρια μέσα, λόγω του μεγάλου υψομέτρου και του δυσπρόσιτου της περιοχής».
Το βράδυ σταμάτησαν να πετούν τα αεροπλάνα και οι προσπάθειες συνεχίστηκαν από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις και τα πεζοπόρα τμήματα.
Σε ερώτηση γιατί μετά τόσες ημέρες και με τόσα εναέρια μέσα, οι φωτιές στο Μαίναλο και τον Πάρνωνα δεν τιθασεύονται, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος είπε ότι αυτό οφείλεται στο ανάγλυφο του εδάφους.
ΑναζωπυρώσειςΣε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πυρκαγιές, σε εξέλιξη ήταν αυτές στον Λάλα και την Πέρσενα της Ηλείας, ενώ σε ύφεση ήταν η φωτιά στον Μίστρο της Εύβοιας. Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων, στις περιοχές αυτές σημειώνονταν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη λόγω της επέλασης του πύρινου μετώπου, δήλωσε νωρίς χθες το βράδυ αρμόδια πηγή της επιχείρησης.
Προσέθεσε πως έχουν ληφθεί τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα ανακόψουν την πορεία της φωτιάς στο εργοστάσιο της ΔΕΗ.


εφημ. ΕΘΝΟΣ Σάββατο 1.09.2007
Δημοσίευση σχολίου