"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

Γιορτάζεται η απελευθέρωση της Τρίπολης


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται, την πρώτη Κυριακή μετά την 23η Σεπτεμβρίου, η απελευθέρωση της Τρίπολης και όχι η άλωση όπως κακώς έχει επικρατήσει να λέγεται. Σύσσωμος ο λαός της πόλης τιμά τους προγόνους του, που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της Τριπολιτσάς και κατ' επέκταση ολόκληρου του γένους. Περισσότερα >>

Έτσι περιγράφει ο Διον. Σολωμός τη σφαγή στην Τρίπολη:

Παντού φόβος και τρομάρα
και φωνές και στεναγμοί.
Παντού κλάψες, παντού αντάρα
και παντού ξεψυχισμοί.

Ήταν τόσοι: πλέον το βόλι,
εις τ' αυτιά δεν τους λαλεί.
Όλοι χάμου εκείτοντ' όλοι
εις την τέταρτην αυγή.

Σαν ποτάμι το αίμα εγίνει
και κυλάει στη λαγκαδιά
και τ' αθώο χόρτο πίνει
αίμα, αντίς για τη δροσιά...


Κατά τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Τρίπολης γίνεται δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων καθώς και στον Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ακολουθεί παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της πόλης και το βράδυ ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με χορούς και καύση πυροτεχνημάτων στην πλατεία του Άρεως.

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση σηματοδοτούν τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου που έχει αρχίσει με την εορτή των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 186ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2007
10.30 π.μ. Στο μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων θα ψαλλεί Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αγωνιστών του 1821 και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών και μαθητριών όλων των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τους Προσκόπους και Οδηγούς, οι οποίοι θα προσέλθουν με τους καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους τους.
21.00 Στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρίπολης θα μιλήσει ο Σεβασμιότατος, Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ με θέμα: "Η εκκλησία πρωτοπόρος στον αγώνα του 21."
Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2007
Γενικός σημαιοστολισμός από την ανατολή του ήλιου της 22ας Σεπτεμβρίου 2007 μέχρι τη δύση του ηλίου της 23ης Σεπτεμβρίου 2007.
Φωταγώγηση τις βραδινές ώρες της 22ης και 23ης Σεπτεμβρίου 2007, όλων των Καταστημάτων του Δημοσίου, της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Δημοτικού Καταστήματος Τρίπολης, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και των Τραπεζών καθώς και των οδών, πλατειών και Μνημείων της πόλης.
Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007
07.00 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών με μέριμνα της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας και η Στρατιωτική και Δημοτική Μουσική θα περιέλθουν χωριστά τους δρόμους της πόλης και θα παιανίζουν θούρια και εμβατήρια.
08.00 π.μ. Επίσημη Έπαρση της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία σύμφωνα με τις διαταγές της IV Μεραρχίας Πεζικού.
10.30 π.μ. Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.Μετά το τέλος της δοξολογίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Αργύριο Κόλλια, εκπ/κό Β/μιας Εκπ/σης.
10.45 π.μ. Συγκέντρωση των Επισήμων και του λαού στο χώρο του Μνημείου Αρχιερέων και Προκρίτων, όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στον Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Η τελετή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στις ανωτέρω εκδηλώσεις θα παραστούν αντιπροσωπείες Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Τραυματιών, Πολεμιστών και Εφέδρων των ενδόξων πολέμων μας, με τα παράσημα και τα μετάλλιά τους, τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους.
11.15 π.μ. Παρέλαση Φιλαρμονικής Δήμου Τρίπολης, Αναπήρων Πολέμου, Οργανώσεων, Συλλόγων, Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Σωμάτων Ελληνίδων Οδηγών και Ελλήνων Προσκόπων με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους και Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Χώρος Παρέλασης ορίζεται η οδός Τάσου Σεχιώτη (πρ. Κένεντυ).
07.00 μ.μ Υποστολή Σημαίας.


από το www.inarcadia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: