"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Καρτέρι θανάτου σε κυνήγι αγριογούρουνου στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας


50χρονος κυνηγός σκότωσε τον φίλο του
Ρεπορτάζ: Λία Νεσφυγέ Θόδωρος Νικολάου
Έναν από τους φίλους του με τους οποίους είχε πάει για κυνήγι αγριογούρουνου στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας πυροβόλησε κατά λάθος χθες 50χρονος κυνηγός. Νεκρός από τα σκάγια του φίλου του έπεσε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αδελφός του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλου.
Παρόμοια δυστυχήματα έχουν κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω του πολλαπλασιασμού των θηραμάτων, ακόμη και σε περιοχές όπου παλαιότερα δεν υπήρχαν αγριογούρουνα- όπως η Πελοπόννησος-, έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι κυνηγοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο, ιδιαίτερα απαιτητικό, είδος κυνηγίου.
Χθες, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος είχε πάει μαζί με άλλους οκτώ κυνηγούς στο Χρυσοβίτσι. Όλοι είχαν πάρει θέσεις για το καρτέρι του θηράματος και κάποια στιγμή ο άτυχος άνδρας ενώ βρισκόταν πίσω από θάμνους κουνήθηκε. Ένας από την ομάδα, μη γνωρίζοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν άνθρωπος, θεώρησε ότι επρόκειτο για αγριογούρουνο και πυροβόλησε. Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος διακομίστηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε ήδη χάσει τη ζωή του. Ο κυνηγός που τον πυροβόλησε συνελήφθη και αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος ερευνά η Ασφάλεια Τρίπολης.

Τήρηση κανόνων
Σύμφωνα με έμπειρους κυνηγούς, το αγριογούρουνο απαιτεί απόλυτη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, ενώ η ομάδα- που συνήθως αποτελείται από οκτώ με δέκα άτομα- ακολουθεί τις οδηγίες τού επικεφαλής. Τα μέλη της ομάδας λειτουργούν συλλογικά με συγκεκριμένο ρόλο ο καθένας. Κάποιοι στήνουν καρτέρι, άλλοι με τη βοήθεια σκυλιών προσπαθούν να εντοπίσουν το θήραμα. Στόχος είναι το θήραμα να οδηγηθεί σε εκείνους που περιμένουν στο καρτέρι. Ένα λάθος μπορεί να κοστίσει ζωές, γεγονός που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν- όπως και χθες.
«Δύο βασικοί κανόνες πρέπει να τηρούνται ώστε το κυνήγι του αγριογούρουνου να πραγματοποιείται με πλήρη ασφάλεια και να αποφεύγονται τα θανατηφόρα ατυχήματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Νίκος Παπαδόδημας. «Ο κυνηγός πυροβολεί μόνο όταν είναι απόλυτα σίγουρος ότι ο στόχος είναι όντως το θήραμα. Επιπλέον πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν βρίσκεται άλλος κυνηγός πίσω από το αγριογούρουνο. Και βέβαια είναι απαράβατος κανόνας ότι δεν πρέπει κανείς να μετακινείται από τη θέση του στο καρτέρι, αφού οι υπόλοιποι που οδηγούν προς τα εκεί το θήραμα αυτή τη θέση γνωρίζουν», εξηγεί. Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το να φορούν όλοι όσοι ασχολούνται με το κυνήγι πορτοκαλί ή κόκκινο γιλέκο ώστε να είναι εύκολο να διακρίνονται από τους υπόλοιπους.

*από την εφημ. ΤΑ ΝΕΑ 8.10.07

Δεν υπάρχουν σχόλια: