"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Δύο εκατ. Έλληνες κάτω από τα όρια φτώχειας

«Η σύνταξη πάει σε λογαριασμούς και φάρμακα»
Δύο εκατ. Έλληνες κάτω από τα όρια φτώχειας. Το 86% των συνταξιούχων κάτω από 1.000 ευρώ. Φυτοζωεί η γενιά των 700 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης Εύη Σαλτού Θόδωρος Νικολάου*
«Χρειάζεται να πάω σε έναν ιδιώτη γιατρό για μία εξέταση που δεν γίνεται στο ΙΚΑ. Έχω πρόβλημα με την καρδιά μου, άλλα κάθε φορά το σκέφτομαι. Από τον Απρίλιο σχεδιάζω να κάνω έναν υπέρηχο καρδιάς και συνεχώς το αναβάλλω. Ο λόγος; Δεν μου φτάνουν τα χρήματα της σύνταξής μου».
Όπως λέει στα «ΝΕΑ» η 73χρονη συνταξιούχος του ΙΚΑ κ. Μόσχα Δημητρίου, τα 470 ευρώ της σύνταξης αρκούν μόνον για να πληρώνει λογαριασμούς, φάρμακα και τρόφιμα. Τη διασκέδαση την έχει ξεχάσει. «Μόνη μου συντροφιά είναι η τηλεόραση», λέει. Παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν καθημερινά περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες. Χιλιάδες νέοι- η λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ- μόλις που καταφέρνουν να βγάζουν τον μήνα, ενώ το 86% των συνταξιούχων που παίρνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ αναγκάζονται να κάνουν αιματηρές οικονομίες προκειμένου να πληρώνουν λογαριασμούς, ενοίκια και φάρμακα. Τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι περίπου 2,2 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από τα επίσημα όρια φτώχειας. Πρόκειται δηλαδή για πολίτες που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνάει τα 5.650 ευρώ. Στα 2,2 εκατομμύρια περιλαμβάνονται και 832.456 νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και δύο παιδιά που το ετήσιο εισόδημά τους είναι λιγότερο από 11.864 ευρώ. Παράλληλα, θερίζει η ανεργία όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εurostat: τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας- 24,6% για το α΄ τρίμηνο 2007- στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κατέχει η χώρα μας στην κατηγορία των νέων κάτω των 25 ετών, αλλά και στις γυναίκες (13,3%). Οι μακροχρόνια άνεργοι μάλιστα υπολογίζονται σε 245.860 (το 2006) εκ των οποίων οι 100.200 (40,8%) είναι κάτω των 29 ετών.
Έκρηξη δανεισμού
Η έκρηξη δανεισμού στην Ελλάδα είναι ενδεικτική των δυσχερειών που βιώνουν εκατομμύρια πολίτες. Τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, όπως προκύπτει από την Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν ξεπεράσει τα 88,18 δισ. ευρώ. Μάλιστα μέσα σε 3 χρόνια, από τα τέλη του 2003, τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 120%. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 350.000 νοικοκυριά βρίσκονται στο κόκκινο λόγω δανείων. Περίπου 170.000 οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και καθυστερούν τις πληρωμές πάνω από 3 μήνες, ενώ σε 200.000 υπολογίζονται οι δανειολήπτες που δαπανούν περισσότερο από 40% του συνολικού εισοδήματός του σε δάνεια και κάρτες. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα τα δάνεια έφτασαν σε αριθμούς ρεκόρ: τα νοικοκυριά ήταν χρεωμένα με 1 δισ. ευρώ για στεγαστικά δάνεια και με 700 εκατ. για καταναλωτικά! Την ίδια στιγμή, η ψαλίδα πλουσίων- φτωχών ολοένα και μεγαλώνει, αφού το 20% των πλουσιότερων πολιτών έχει εξαπλάσιο εισόδημα από το 20% των φτωχότερων. Όσο για τους συνταξιούχους, περίπου ένας στους δύο παίρνει σύνταξή μικρότερη από 500 ευρώ. «Κάθε χρόνο και χειρότερα. Δεν είναι ζωή αυτή για έναν συνταξιούχο» λέει η κ. Μόσχα Δημητρίου καθώς σκέφτεται το αναπάντεχο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει αυτόν τον μήνα, ένα φουσκωμένο λογαριασμό του ΟΤΕ. «Τον Μάιο πλήρωσα 57 ευρώ. Τώρα ήρθε ένας άλλος 72,50 ευρώ. Πού να τα βρω τόσα λεφτά;». Σημειώνεται ότι είναι από τους τυχερούς, αφού ζει σε δικό της σπίτι. «Απορώ πώς τα βγάζουν πέρα, συνταξιούχοι μεγαλύτερης ηλικίας, που μένουν στο ενοίκιο και έχουν και σοβαρότερα προβλήματα υγείας!».
* εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 17.10.2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: