"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΑΡΚΑΔΕΣ

Στην προσπάθεια τους να διατηρηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και παράδοση και κυρίως τα ήθη και τα έθιμα από τους τόπους καταγωγής, οι Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στου Ζωγράφου, Αρκάδες, Κρήτες, παλαιοί Ζωγραφιώτες και Πόντιοι διοργάνωσαν στις 21/10 από κοινού για τρίτη συνεχή χρονιά τη γιορτή της Μουσταλευριάς υπό την αιγίδα και οικονομική στήριξη βέβαια του Δήμου , που τέτοιες εκδηλώσεις πάντα τις ενισχύει και αγκαλιάζει. Επί τόπου σε καζάνια βράσθηκαν περίπου 600 κιλά μούστος και απόλαυσαν την πεντανόστιμη μούσιαλευριά γαρνιριαμένη με καρύδι, σουσάμι και κανέλα, πάνω από 1.000 άτομα. Από δε τα περίπτερα των Συλλόγων προσφέροντο κρασί ή τσίπουρο.
Ειδικά το περίπτερο των Αρκαδων ήταν διακοσμημένο με αφίσες που απεικόνιζαν
τοπία της Αρκαδίας, από εκδόσεις της Νομαρχίας.
Ακολούθησαν παραδοσιακή μουσική και χοροί έως αργά το βράδυ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο πάρκο Γουδή. Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρκάδων Κώστας Καλύβας, τόνισε ότι η Γιορτή της Μουσταλευριάς έχει κυρίως σκοπό να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι.
"Ειδικά οι μεγαλύτεροι-όπως τόνισε –θα θυμηθούν τον τρύγο, τον δραγάτη, το πατητήρι
δίπλα ατό αμπέλι, την μεταφορά του μούστου μετά ζώα σε γιδιές και το ρίξιμό του στους τσιπουρίτες (μεγάλα βαγένια) για να πάρει χρώμα και μετά το γέμισμα των βαρελιών, θα θυμηθούν την μουσταλευριά, τα μουστοκούλουρα, τα σουτζούκια, το πετιμέζι , την παρασκευή τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο δίπλα σε τρεχούμενα νερά και τέλος το άνοιγμα των βαρελιών τις γιορτές".
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος, εκ μητρός από Δημητσάνα, που συνεχάρη τους τέσσερις Συλλόγους για την πρωτοβουλία τους και την στενή συνεργασία μεταξύ των.
Πάντα τέτοια παιδιά για να δίνουμε χρώμα στην ζωή μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: