"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Περιήγηση σε Αλφειό, Αώο, Βοϊδομάτη και Αχελώο

Όταν τα ποτάμια διηγούνται
Αλφειός, Αώος, Βοϊδομάτης, Αχελώος και . Τέσσερα ποτάμια μοναδικής ομορφιάς που στα νερά τους ζουν σπάνια ψάρια και ξαποσταίνουν χιλιάδες πουλιά και τις εκβολές τους συντηρούνται σημαντικά οικοσυστήματα. Δεν είναι λίγοι πια εκείνοι που επιλέγουν να τα εξερευνήσουν, να τα ανακαλύψουν, να τα ζήσουν. Το «Τ&Ζ» προτείνει τους τέσσερις αυτούς ποταμούς για μια μοναδική απόδραση.
Οι λάτρεις των ποταμών είτε είναι απλοί παρατηρητές της πανίδας και της χλωρίδας τους, είτε επιδίδονται σε σπορ, όπως καγιάκ, ράφτινγκ, κανόε καγιάκ, μόνοραφτ κ.λπ., σπορ που ελάχιστα ή καθόλου επιβαρύνουν το φυσικό τους περιβάλλον.
Ο ποταμός Αλφειός, ή Ρουφιάς που ανήκει στην κεντρική και δυτική Πελοπόννησο, πηγάζει από το οροπέδιο της Τρίπολης στις απολήξεις του Πάρνωνα σε υψόμετρο 800 m. ένα σημείο της διαδρομής του είναι υπόγειο, όπου δέχεται νερά από καταβόθρες καθώς και από τη λίμνη Τάκα. Κατά μήκος της διαδρομής του δέχεται τα νερά ποταμών και χειμάρρων. Πριν εκβάλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο (Ιόνιο πέλαγος) παρά την Αρχαία Ολυμπία, υπάρχει φράγμα εκτροπής απ' όπου αρδεύονται περίπου 135.000 στρέμματα. Το μήκος του φθάνει τα 120 km. Με τα νερά του έχει συμβάλει στη δημιουργία των λιμνοθαλασσών Καϊάφα, Αγουλινίτσας και Μουριάς-οι δύο τελευταίες έχουν αποξηρανθεί-στην πρόσχωση του Κυπαρισσιακού, καθώς και στην επιμήκυνση των εκβολών του.
Ο Αώος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ηπείρου. Στην τεχνητή λίμνη της ΔΕΗ που βρίσκεται πάνω από το Μέτσοβο έχει τις πηγές του. Τα νερά του περνούν ανάμεσα από βαθιά και απότομα φαράγγια και χαράδρες όπου διατηρείται άθικτη η οργιώδης βλάστηση και τα σπάνια ζώα και πτηνά. Στην είσοδο της χαράδρας του Αώου βρίσκεται και το επιβλητικό ιστορικό γεφύρι της Κόνιτσας. Κατά την αρχαιότητα ήταν πλωτός σε αρκετό βάθος. Σήμερα στην πανέμορφη διαδρομή του πλέουν τα καγιάκ.
Ο Βοϊδομάτης έχει τις πηγές στο φαράγγι του Βίκου και τα νερά του προέρχονται από την περιοχή του Ζαγορίου. Διασχίζει το πανέμορφο φαράγγι του σε μια διαδρομή άγριου κατάφυτου τοπίου και βγαίνει στον κάμπο της Κόνιτσας, όπου τα κρυστάλλινα νερά του συναντούν τον ποταμό Αώο. Στη θέση Κλειδί στις όχθες του στο Φαράγγι, βρέθηκαν σε βραχοσκεπή αντικείμενα παλαιολιθικής περιόδου.
Ο Αχελώος ή Ασπροπόταμος είναι ο κυριότερος ποταμός της περιοχής και δεν ανήκει μόνο στην Ευρυτανία. Έρχεται από την Ήπειρο, ανοίγοντας τη μοναδική πύλη προς τα πεδινά και συμπαρασύροντας τα υπόλοιπα ποτάμια της Ευρυτανίας προς τον κάμπο του Αγρινίου.
Σημειώνει τα δυτικά όρια της Ευρυτανίας με την Αιτωλοακαρνανία, πηγάζει από το όρος Λάκμος του Μετσόβου, (σε υψόμετρο 2.000 μ. στην κεντρική Πίνδο), διανύει μία διαδρομή περίπου 200 χλμ., χαράζει με την κοίτη του το σύνορο του νομού Ευρυτανίας με το νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας και χύνεται στη θάλασσα εκεί όπου ο Πατραϊκός κόλπος συναντά το Ιόνιο πέλαγος και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Το μήκος φτάνει τα 225 km, και είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας.

Από τα νερά του ποταμού αρδεύονται περί τα 370.000 στρέμματα γεωργικής γης. Για τους αρχαίους Έλληνες ο Αχελώος ήταν ο πατέρας όλων των ρεόντων υδάτων. Ο ποταμός - θεός προκαλούσε δέος στους προγόνους μας, χαρίζοντας άφθονο νερό και επεκτείνοντας συνεχώς το επιβλητικό του δέλτα. Άλλωστε, η ρίζα της λέξης «Αχ» είναι σανσκριτικής καταγωγής και σημαίνει: «πολύ νερό». Την ονομασία του σε Ασπροπόταμο την οφείλει στη λευκή λάσπη που μεταφέρει από τη ζώνη του φλύσχη έως τις εκβολές του.


ΒΙΚΥ Ε. ΒΑΜΙΕΔΑΚΗ - vvam@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: