"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΦΟΔΟΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ

Του Νίκου Ι. Κωστάρα*
Πλοίαρχος Ε.Ν– Συγγραφέας

Την 28η Οκτωβρίου 1940 έγινε
το Ελληνικό Θαύμα,
η “Έφοδος του Ύψους”.
Τότε ο ελληνικός λαός ομοούσιος και αδιαίρετος βάδιζε στην οδό του πεπρωμένου του και ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς έδινε το σύνθημα με δύο στίχους:
”Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα”.
Μέθυσαν και νίκησαν τις φασιστικές ορδές
του Μουσολίνι, βροντοφωνάζοντας ΑΕΡΑ!!!
Αναπτερώνοντας το πεσμένο ηθικό των Ευρωπαίων, αυτών που σήμερα δεν θυμούνται τίποτα πια, έπαθαν σκόπιμη αμνησία. Ξέχασαν τους ύμνους και τις υποσχέσεις για τη μικρή αλλά περήφανη Ελλάδα. Τότε “οι Έλληνες μες τα σκοτεινά δείχναν το δρόμο...” όπως τονίζει ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης στο ανεπανάληπτο “άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας”.
Αυτό το δρόμο πρέπει να δείξουμε στα παιδιά μας ν’ ακολουθήσουν, τον ελληνικό δρόμο της θυσίας και του χρέους. Καθότι γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Προσπαθούν να τους αλλοτριώσουν και να τους αποβλακώσουν έτσι ώστε χωρίς ιστορική συνείδηση, εθνική ταυτότητα και εθνική αντίσταση να γίνουν ευάλωτοι, έρμαια του ξενόφερτου καταναλωτισμού χωρίς ελληνική ψυχή. Γιατί οι παππούδες τους είχαν “Ελληνική Ψυχή”, ήσαν ψυχωμένοι και μέσα τους έρεε το ελληνικό αίμα και φώλιαζε το ελληνικό φιλότιμο, η ελληνική λεβεντιά και η ελληνική συνείδηση για την πατρίδα και την ελευθερία.
Το Έπος του Σαράντα βασίστηκε στην ελληνική ψυχή, την ευψυχία, που δυστυχώς διαβρώνεται σήμερα και υποβαθμίζεται. “Μοιάζει με την κονσέρβα σε κονσερβαρισμένο πατριωτισμό” αφού και ο γνήσιος πατριωτισμός αποβάλλεται σαν “εθνικισμός” και “σωβινισμός” ενώ η Επέτειος του ΟΧΙ έχει ενταχθεί και αυτή σε μια εθιμοτική ρουτίνα. Είναι μια αργία σαν τις άλλες.
Κι όμως πρέπει να αντισταθούμε, να μεταδώσουμε στα παιδιά μας αυτή την ελληνική ψυχή για να κρατήσουμε αυτόν τον βαθύρριζο τόπο ελεύθερο. Να μένει η 28η Οκτωβρίου 1940 στις ψυχές των γενεών που έρχονται σαν αθάνατη δόξα της όρθιας ψυχής των Ελλήνων, σαν ιερή παρακαταθήκη. Να μάθουν τα παιδιά μας ότι στην “Έφοδο του Ύψους” η Ελλάδα σύσσωμη τινάχτηκε πάνω και αποκρίθηκε στην φασιστική πρόκληση με το παλικαρίσιο ΟΧΙ. Τινάχτηκε περήφανη και γέμισε η χώρα δάφνες και δόξα αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Να μάθουν τα παιδιά μας να λένε ΟΧΙ σε κάθε μορφή δουλείας, που σήμερα έχει άλλη μορφή, την αλλοτρίωση, την παγκοσμιοποίηση, τη σύγκρουση πολιτισμών και την ισοπέδωση των πάντων χωρίς ελληνικές ιδιαιτερότητες. Και αυτό θα το πετύχουν οι νέοι μας όταν θωρακισθούν και γαλβανισθούν με τις διαχρονικές ελληνικές αξίες και συναισθανθούν το χρέος των ως Έλληνες με αυτογνωσία και ιστορική συνείδηση. Να σπουδάζουν και να εργάζονται με αξιοπρέπεια και φιλότιμο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορούν να συναγωνίζονται ισότιμα με τους Ευρωπαίους συναδέλφους των, όπως το έδειξαν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στον αστερισμό της δημιουργίας, σε όλους τους τομείς παντρεύοντας την τεχνογνωσία με την παράδοση και όχι να τη διαχωρίζουν.
Αυτή η Επέτειος του Σαράντα πρέπει να γίνει αφορμή για ανάταση. Μια αφύπνιση για να αντιδράσουμε και να σώσουμε το ελληνικό σκάφος, που κλυδωνίζεται από τα ξενόφερτα κύματα –και την αδιαφορία τη δική μας- και μην περιμένουμε τους “διαιτητές” να μας λύσουν τα προβλήματά μας. Εμείς πρέπει να θωρακίσουμε τον τόπο μας με άξια ελληνική παιδεία χωρίς παραχάραξη της ιστορίας ώστε το ιστορικό ΟΧΙ να γίνει βίωμα αντιστάσεως στην ενδοτική καταναλωτική εποχή που υποδουλώνει την ψυχή και αλλοτριώνει τον άνθρωπο, προετοιμάζοντας δούλους χωρίς ήθος και αξίες αδιαφορώντας για την πατρίδα τους.
ΟΧΙ, στην ιστορική λησμονιά, όχι στην ηττοπάθεια, τον αποχαυνωμένο ευδαιμονισμό και τον ενδοτισμό. ΟΧΙ στον αφελληνισμό και αποπροσανατολισμό.
ΟΧΙ στον αμοραλισμό, τη διαφθορά και την ισοπέδωση –σημεία παρακμής- για να μη γίνουμε ελληνική μειονότητα στον τόπο μας, με λατινοποίηση της γλώσσας μας. Για να μη χαθεί η σπίθα του Σαράντα και το σωστικό αίσθημα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας της πατρίδος μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των συνεργαζομένων λαών.
Αυτό το δρόμο του Σαράντα να ακολουθήσουν οι νέοι μας για να “φυλάνε Θερμοπύλες” και να κρατήσουν την ελληνικότητά μας.

*Περισσότερα για τον Νίκο Ι. Κωστάρα στο
http://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=624&Itemid=71

Δεν υπάρχουν σχόλια: