"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

H παρουσίαση του βιβλίου «αριστερά – BLOG- δεξιά, ελπίδα εμείς οι ίδιοι» του ανεξάρτητου βουλευτή Aρκαδίας Πέτρου Τατούλη




Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Caravel πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου και ώρα 7 το απόγευμα η παρουσίαση του βιβλίου «αριστερά – BLOG- δεξιά, ελπίδα εμείς οι ίδιοι» του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Πέτρου Τατούλη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος. Το πραγματικό αμάλγαμα ακροατηρίου όλων την ηλικιών – με εντυπωσιακή την παρουσία εξαιρετικά νέων ανθρώπων- και όλων των κοινωνικών τάξεων, ήλθε να συμπληρωθεί από την εντυπωσιακή ανταπόκριση πολιτικών όλων των κομμάτων, καθηγητών πανεπιστημίων, επιχειρηματιών από όλη την επικράτεια της χώρας.


Η βραδιά εξελίχθηκε σε ζεστό, «ακοματίκ», πλην όμως αυστηρά πολιτικό κλίμα. Έντονος ήταν ο προβληματισμός για τα μεγάλα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος, αλλά και η ελπίδα για το μέλλον της χώρας στην περίπτωση που οι ενεργοί πολίτες πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση και παρέμβουν δυναμικά στα πράγματα. Όπως ο ίδιος ο κ. Τατούλης δήλωσε: «Σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι οι προβληματισμοί μου σχετικά με τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και οι συμπολίτες μου επιβεβαιώνονται. Δεν είμαι ευτυχής που δικαιώνομαι. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Η σημερινή παρουσία όλων μας εδώ θέλει να καταδείξει ένα πράγμα. Ότι όταν υπάρχει καθαρότητα απόψεων, εντιμότητα στάσης, συνέπεια, ρεαλισμός και νηφαλιότητα μπορεί να υπάρξει ελπίδα για τον τόπο. Χρειαζόμαστε αναδιάταξη των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, αποφασιστικότητα και δύναμη για να βγει ο τόπος και οι πολίτες από τα αδιέξοδα που χρόνιες πολιτικές και νοοτροπίες μας έχουν βυθίσει. Αυτή την ελπίδα ερχόμαστε να εκφράσουμε σήμερα».


Πρώτος το λόγο έλαβε ο τέως Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι ζούμε μία ολική κρίση του μεταπολιτευτικού συστήματος της χώρας και η αλλαγή της κατεύθυνσης, η έξοδος από την κρίση είναι υπόθεση όλων μας. Στο μεταξύ εξέφρασε την αντίθεσή του λέγοντας ότι «Ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να τεθεί σε επιτήρηση εμείς εκλογολογούμε, παροχολογούμε με ευκολία, αλληλοδημοσκοπούμαστε και ο καθένας λέει τα δικά του». Έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας ότι απαιτούνται θεσμικές πρωτοβουλίες και μία γενναία πολιτική συμφωνία για διαρθρωτικές αλλαγές μέσα στο ίδιο το πολιτικό σύστημα.


Την παρουσίαση του βιβλίου συνέχισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος επεσήμανε ότι ουσιαστική δημοκρατία σημαίνει κυρίως πολιτικό πολιτισμό, διάλογο και γόνιμο προβληματισμό χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς. Για τον Πέτρο Τατούλη είπε ότι πρόκειται για έναν καθαρά φιλελεύθερο πολιτικό με ιδιαίτερη φωνή. Επεσήμανε έγκαιρα τα κακώς κείμενα και εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό του για την κυβερνητική παράταξη, η οποία στη σειρά της τον αντάμειψε με μία δεύτερη διαγραφή. Είπε τέλος ότι πρόκειται για έναν πολιτικό γνώστη της ιστορίας και της πολιτικής. Έναν πολιτικό με ήρεμη συνείδηση γιατί τα λόγια και οι πράξεις ταυτίζονται ακριβώς με τη συνείδησή του.


Τρίτος το λόγο έλαβε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ. Θανάσης Παπανδρόπουλος, ο οποίος είπε ότι ο πολιτικός – συγγραφέας Πέτρος Τατούλης με τα κείμενα του βιβλίου του κατακτά τους αναγνώστες και τους καθιστά ενεργούς πολίτες. Ο λόγος του είναι οξύς και πυκνός και καθόλου βεβιασμένος έχοντας συνυπολογίσει ορθά τις αναγκαίες ιστορικές αλληλεπιδράσεις. Ανέφερε επίσης ότι η τόλμη είναι πηγαίο στοιχείο του χαρακτήρα του κ. Τατούλη και η ζέση του για την επιδίωξη της αλήθειας και την αποκάλυψη του ψεύδους είναι το συστατικό που του προσδίδει τον επαναστατικό χαρακτήρα στην πολιτική του παρουσία.


Ο κ. Γιώργος Σιώμκος, καθηγητής Μάρκετινγκ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προέβη σε μία τεχνοκρατική ανάλυση της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας. Εξήρε την εξέλιξη των νέων μέσων και της νέας τεχνολογίας στην ελληνική κοινωνία καθώς και την εκκόλαψή τους στο χώρο της πολιτικής με κύριο πρωτεργάτη τον Πέτρο Τατούλη. Μέσω του πολιτικού του ιστολογίου, του facebook και όλων των ειδών των chat rooms επιδίδεται σε μία οριζόντια επικοινωνία με τους πολίτες, άμεση και διαδραστική, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς παρεμβάσεις. Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή πολιτική, θεσμική, οικονομική κρίση καθιστά απολύτως αναγκαία την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, που αποτελούν και τον καταλύτη όλων των εξελίξεων. Ουσιαστικές οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση και για την επίτευξη της υπέρβασης δίνει ο ίδιος ο Πέτρος Τατούλης με την πολιτική του παρουσία και τα κείμενα του βιβλίου του.


Ο εκδότης κ. Γιώργος Δαρδανός έκλεισε με την ομιλία του τις παρεμβάσεις των ομιλητών λέγοντας ότι είναι γνώριμοι από πολύ παλιά με τον Πέτρο Τατούλη μέσα από τους δυναμικούς αγώνες της νεολαίας της Αριστεράς. Είπε ότι αποτελεί ουσιώδες πολιτικό κεφάλαιο για οποιαδήποτε πολιτική δύναμη διότι πρόκειται για έναν πολιτικό διαλεκτικό, διαλλακτικό, έντιμο και οραματιστή.


Τελευταίος το λόγο πήρε ο ίδιος ο Βουλευτής, ο οποίος με μία μεστή πολιτική ομιλία ξεκαθάρισε το θέμα της δικής του πολιτικής παρέμβασης. «Δις διαγραφείς….δύο φορές διαγραμμένος…Σε αυτήν μου την πορεία, ορισμένοι προτίμησαν να παραβλέψουν την ουσία και να επικεντρωθούν στο γεγονός της κριτικής. Ξεχνούν όμως ότι η κριτική που δεν εδράζεται σε ταπεινά κίνητρα, όσο δυσάρεστη κι αν ακούγεται, είναι η βάση για την αλλαγή, η βάση για την υπέρβαση. Με συκοφαντίες προσπαθούν να λοιδορήσουν την έντιμη στάση μου. Να μου αποδώσουν ταπεινά κίνητρα. Να μου αποδώσουν υστερόβουλη ανταρσία….Ε! η αλήθεια δεν είναι αυτή.


Αντιστάθηκα λοιπόν, για να μπορώ σήμερα να στέκομαι εδώ μπροστά σας και να σας κοιτώ ολοκάθαρα στα μάτια. Να μπορώ μετά λόγου γνώσεως να σας πω: Δεν υπήρξα ιδιοτελής. Δεν υπήρξα υποχείριο. Δεν υπήρξα υποτελής. Υποτελής σε κανένα επιχειρηματικό συμφέρον, που θα εξαγόραζε τη συνείδησή μου. Υποτελής σε καμία προσωπική ματαιοδοξία, που θα με έκανε κι εμένα να σιωπήσω επιβραβεύοντάς με με έναν ακόμη θώκο. Υποτελής σε καμιά κομματική γραμμή, που θα με εξανάγκαζε να σιωπώ, την ίδια στιγμή που γίνομαι αυτόπτης μάρτυρας στα ολισθήματα.


Δυστυχώς, η πραγματικότητα έρχεται να επαληθεύσει με τον χειρότερο τρόπο τα όσα σε ανύποπτους χρόνους είχα καταθέσει. Σήμερα, νοιώθω δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Όσοι όμως με πολέμησαν, δυσκολεύονται να το παραδεχθούν. Αποφεύγουν να δουν και να διορθώσουν στην πράξη τα λάθη που έκαναν. Λάθη, που έβλαψαν την παράταξη, την οποία υποτίθεται ότι προστάτευαν από την αρνητική κριτική. Λάθη, που βύθισαν τη χώρα στον κυνισμό και στην απογοήτευση. Ας είναι, στο μέλλον η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Κι αυτό το μέλλον είναι πολύ κοντά».


Στη συνέχεια, ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι ανήκει στο χώρο της κεντροδεξιάς, ότι με βάση αυτές τις αρχές πολιτεύεται από την αρχή της πολιτικής του διαδρομής και αδιάψευστος μάρτυρας είναι το ίδιο το βιβλίο του. Ο ανεξάρτητος βουλευτής τήρησε ωστόσο σαφείς αποστάσεις από το σάπιο σύστημα εξουσίας, από κάθε παράτυπη και έκνομη ενέργεια, από κάθε ίχνος ιδιοποίησης της εξουσίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μ’ αυτό το σάπιο σύστημα εξουσίας και με όσους το εκπροσωπούν ήρθα, εγώ προσωπικά σε ρήξη. Όχι με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όχι ασφαλώς με τον κεντροδεξιό χώρο, όχι με τους πολίτες που πίστεψαν σε εμάς. Ήλθα σε ρήξη με το αυτιστικό σύστημα που απλώνει ομπρέλα και δίχτυ προστασίας σ’ αυτούς που το υπηρετούν πιστά, όσα λάθη ή σκάνδαλα κι αν έχουν προκαλέσει, αλλά τιμωρεί σκληρά όσους δεν τηρούν την ομερτά που έχει επιβάλει». O κ. Τατούλης έκανε μια αναδρομή σε καίρια προβλήματα του συστήματος, από την οικονομία έως την εξωτερική πολιτική, σημειώνοντας ότι «Είναι ανέντιμο από τους πολιτικούς να βυθίζουν ακόμη περισσότερο τη χώρα στη μέγγενη του δημόσιου χρέους, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών», για να καταλήξει «Φθάνοντας λοιπόν στην καρδιά του προβλήματος, μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα γιατί τα επιμέρους προβλήματα δεν λύνονται. Δεν λύνονται, διότι την επίλυσή τους την εναποθέτουμε στα χέρια εκείνων που είναι μέρος τους, στα χέρια εκείνων που έχουν κάθε συμφέρον να τα διαιωνίζουν. Όχι να τα λύνουν. Οι πολίτες βλέπουν το αδιέξοδο, αγχώνονται, θυμώνουν, αλλά νοιώθουν αδύναμοι. Συνηθισμένοι στον πατερναλισμό, αναζητούν Μεσσίες. Ε, λοιπόν, Μεσσίες δεν υπάρχουν. Ωστόσο, ναι, χρειαζόμαστε Ηγεσίες. Ηγεσίες με όραμα και δράση».


Στη συνέχεια, ο κ. Τατούλης κατέθεσε την πρόταση του, η οποία θα εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ συναίνεσης σε τρεις τομείς: τη δημόσια διοίκηση, τους θεσμούς και την παιδεία. Δεν συμπεριέλαβε το ζήτημα της οικονομίας, διότι όπως ανέφερε «Υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, ακόμα και ιδεολογικές αντιθέσεις». Τόνισε δε, ότι «χρειαζόμαστε λιγότερη κρατική παρέμβαση σε ορισμένους τομείς και περισσότερη σε άλλους. Λιγότερο κράτος-παραγωγό και περισσότερο κράτος-ρυθμιστή και κράτος-ελεγκτή». Ο ανεξάρτητος βουλευτής έλαβε σαφείς αποστάσεις από το σενάριο της συγκυβέρνησης Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το σενάριο αυτό «που “παίζει” πολύ τελευταία, αυτός ο διαβόητος μεγάλος συνασπισμός, που θα εξυπηρετούσε τα μάλα, είναι η αλήθεια, τα μεγάλα συμφέροντα όχι του τόπου, φίλες και φίλοι, αλλά τα συμφέροντα των διαπλεκομένων. Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ θα βυθίσει ακόμη περισσότερο το καράβι της χώρας. Καθώς δεν υπάρχουν μηχανισμοί αυτοελέγχου στα κόμματα, η συγκυβέρνηση γρήγορα θα εξελιχθεί σε μεγάλο φαγοπότι ανάμεσα στους ισχυρούς των δύο μεγάλων κομμάτων».


Ο επίλογος της ομιλίας του ήταν ενδεικτικός της πολιτικής του φιλοσοφίας και αποτέλεσε σύνοψη και του βιβλίου του. «Το μέλλον μπορεί να δείχνει ζοφερό. Αλλά η ελπίδα…Ναι, η ελπίδα υπάρχει. Οι κρίσεις λειτουργούν και εξυγιαντικά. Μας ξυπνούν από το λήθαργο. Μας κάνουν να δούμε ξεκάθαρα το μπερδεμένο κουβάρι που έχει φέρει τη χώρα στην σημερινή της σύγχυση. Το βλέπουμε πλέον ξεκάθαρα…. Οι πολιτικοί έγιναν επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες ποδηγέτησαν την πολιτική. Η επικοινωνία υποκατέστησε την ουσία. Η εκτελεστική εξουσία αφομοιώνει τις άλλες δυό, υποτίθεται ανεξάρτητες, εξουσίες, τη νομοθετική και τη δικαστική. Και οι τρείς μαζί υποκλίνονται μπροστά στη μιντιακή εξουσία. …Ηγεσίες και κοινωνικές ομάδες υπέσκαψαν τους θεσμούς. Και φθάσαμε σήμερα στην οδυνηρή συνειδητοποίηση ότι «Κανένας θεσμός κινδυνεύει να σημαίνει και κανένας λαός». Αφού λοιπόν δεν έμεινε όρθιος κανένας θεσμός, και υπάρχει μόνο λαός, σ’ αυτόν τον λαό, στους ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες, πέφτει σήμερα η ευθύνη να ξαναδημιουργήσουν το μέλλον. Σε εμάς, τους χωρίς εξαρτήσεις πολιτικούς, να επανιδρύσουμε το σύστημα.

Φτάσαμε στο μη περαιτέρω. Ας ξεφύγουμε πια από την Ελλάδα της μιζέριας και της μίζας, της ανομίας και του κομπιναδορισμού. Ας θυμηθούμε ότι αυτή η μικρή χώρα έχει κερδίσει 2 βραβεία Νόμπελ κι ένα Λένιν, έχει διοργανώσει με επιτυχία Ολυμπιακούς αγώνες, διαθέτει επιτυχημένους επιχειρηματίες και λαμπρούς επιστήμονες. Αυτή η μικρή χώρα διαθέτει επίσης μια γερή ραχοκοκαλιά από δουλευταράδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και μισθωτούς, που τώρα ασφυκτιούν. Αυτή η χώρα διαθέτει και νέους ανθρώπους με ζέση, γνώσεις και διάθεση για δημιουργία, που αδημονούν να στρώσουν με πιο φωτεινά χρώματα το δρόμο τους για το μέλλον. Αυτή η χώρα διαθέτει και έντιμους, με όραμα, πολιτικούς. Αυτή την Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουμε, αυτή να εμπιστευτούμε.Δεν χρειαζόμαστε ταχυδακτυλουργούς της πολιτικής. Δεν χρειαζόμαστε πλανευτές Μεσσίες. Έχουμε ελπίδα. Κι αυτή η ελπίδα είμαστε εμείς. Εμείς είμαστε η ελπίδα μας. Μόνον εμείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: