"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

«Παραμύθια και Μουσικές του κόσμου» στη Βυτίνα



Σε τόπους μαγικούς, ενεργειακούς, με αδαπάνητη ενέργεια, ξωκλήσια, αλώνια, ξέφωτα μέσα στο δάσος, νερομάνες τόπους φυσικής δημιουργίας και εναλλακτικής αναζήτησης θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις με τίτλο «Παραμύθια και Μουσικές του κόσμου» στις 24, 25, 26 Ιουλίου και 31 Ιουλίου, 1 και 2 Αυγούστου 2009 στη Βυτίνα. Σημαντικοί παραμυθάδες, παλαιότεροι και νεότεροι όπως η Λίλη Λαμπρέλλη, η Ανθή Θάνου, ο Παναγιώτης Κούλελης, ο Δημήτρης Προύσαλης και η Εύη Γεροκώστα με τη συνοδεία μουσικών ή όχι, θα αφηγηθούν τα βράδια παραμύθια για της μοίρας τα γραμμένα, του έρωτα και του καημού, του κάτω και του πάνω κόσμου, για ανθρώπους με φιλοσοφικές αναζητήσεις και θα μας ταξιδέψουν σε κόσμους… ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Τόπος Συνάντησης και Διαδράσεων Μύθων και Ήχων», υπό την Αιγίδα του Δήμου Βυτίνας και της Νομαρχίας Αρκαδίας.
Σκοπός του σωματείου είναι η έρευνα και η αφήγηση των παραδοσιακών μύθων και παραμυθιών στοχεύοντας στη διατήρηση και τη διάδοση του παραδοσιακού λόγου σαν μία προφορική καταγραφή της ιστορικής και κοινωνικής πραγματικότητας κάθε εποχής μέχρι και σήμερα.
Επίσης έχει στόχο την προώθηση της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και την υποστήριξή της με δραστηριότητες που αποβλέπουν να αναδείξουν την κοινή μουσική ρίζα των μουσικών του κόσμου. Το πρώτο τριήμερο (24, 25, 26 Ιουλίου) έχει υπότιτλο «Ψέματα και αλήθεια…έτσι είναι τα παραμύθια».
Η Μάνια Μαράτου με τις μαθήτριές θα μας ταξιδέψουν στους κόσμους του μύθου, των θρύλων και των παραμυθιών ακολουθώντας τα βήματα της Θεάς, που ταξίδεψε στον κάτω κόσμο.
Οι αφηγήσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός «σχεδίου εργασίας» που εκπονείται από μαθητές της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης»του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών», στο πλαίσιο του μαθήματος: Τεχνική της Αφήγησης. Τα πρωινά για τους μεγάλους που θέλουν να προσεγγίσουν το παραμύθι με έναν άλλο τρόπο, πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό, θα γίνουν εργαστήρια αφήγησης παραμυθιών με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.
Επίσης θα πραγματοποιούνται αφηγήσεις παραδοσιακών παραμυθιών για παιδιά (5-12 χρονών) με οικολογική κατεύθυνση και θα ακολουθούν διαδράσεις, πάνω στο παραμύθι που μόλις ακούστηκε. Για πρώτη φορά φέτος θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους αφηγητές να δοκιμάσουν την ικανότητα τους στην αφήγηση, εισάγοντας ένα βήμα «ελεύθερης αφήγησης».
Το δεύτερο τριήμερο (31 Ιουλίου, 1, 2 Αυγούστου) έχει υπότιτλο «Μουσική του κόσμου….ο ρυθμός εντός μου».Με ένα πάντρεμα του παραδοσιακού με το κλασσικό και το σύγχρονο τραγούδι, τρία εξαιρετικά και απολύτως διαφορετικά σχήματα οι: Ανδρέας και Λουκάς Αδαμόπουλος, Νίκος Ξυδάκης και Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή στο «Δασάκι», θα επιχειρήσουν να μας μαγέψουν με τις ιδιαίτερες φωνές τους και τα ωραιότερα μουσικά ακούσματα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Το σωματείο «Τόπος Συνάντησης και Διαδράσεων Μύθων και Ήχων» και το Γραφείο διοργάνωσης «Ekvasis» συνεχίζουν και φέτος τον σχεδιασμό τους πάνω στο ελληνικό παιδικό βιβλίο με σύγχρονους συγγραφείς και παραμυθάδες για παιδιά.
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, η Σοφία Μαντούβαλου και ο Σπύρος Γούσης θα παρουσιάσουν σε παιδιά (5-12 χρονών) βιβλία – παραμύθια με οικολογική κατεύθυνση. Παράλληλα και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργήσουν οι εκθέσεις με τίτλους «Το νερό, πηγή ζωής για τον πλανήτη και τα παιδιά όλου του κόσμου»» σε συνεργασία με τη Unicef , «Τα πουλιά χρειάζονται δάση για να τραγουδάνε» Επίσης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Ώρα», με βιβλία για την περιοχή, παραδοσιακά παραμύθια και βιβλία των συγγραφέων που συνεργάζονται για την πραγματοποίηση του προγράμματος.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: