"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Kαλοκαίρι η ονειρεμένη θάλασσα με τα πεντακάθαρα νερά και τις αμμουδιές, συνθέτουν την μοναδική Αρκαδική γη...



Αρκαδία πέτρα, ιστορία και παράδοση

Μαγευτικά χωριουδάκια, μοναστήρια με ανεκτίμητους θησαυρούς, η ιστορική Τριπολιτσά, τα πετρόκτιστα γεφύρια, το χειμώνα το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου και τέλος για το καλοκαίρι η ονειρεμένη θάλασσα με τα πεντακάθαρα νερά και τις αμμουδιές, συνθέτουν την μοναδική Αρκαδική γη.
Οι αρχαιότητες της Τεγέας, της Καρύταινας, του Ορχομενού, της Μαντινείας και της Μεγάλης Πόλης, αποτελούν αξιοθέατα που μαρτυρούν την ιστορία και τον πολιτισμό του Νομού Αρκαδίας.

Η Τρίπολη είναι η πρωτεύουσα του νομού είναι άξια επίσκεψης το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και το Πολεμικό Μουσείο όπου περιλαμβάνει εκθέματα από τον αγώνα του 1821, όπως και το εκμαγείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη όπου κανείς θαυμάζει την προτομή του και συλλογές σπαθιών και όπλων από την επανάσταση.
Από τα ωραιότερα μέρη της Πελοποννήσου είναι ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός της Δημητσάνας. Μπαρουτόμυλοι που διατηρούνται ακόμα, η περίφημη βιβλιοθήκη της με βιβλία που διαβάζονταν στο κρυφό σχολειό, σε συνδυασμό με το εκπληκτικό φαράγγι και την κοιλάδα του Λούσιου την καθιστούν μοναδική.
Η Στεμνίτσα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Χαρακτηριστικό του οικισμού της είναι τα παλιά πέτρινα σπίτια και τα αρχοντικά, τα γραφικά καλντερίμια, τα παραδοσιακά πέτρινα κεφαλόβρυσα και οι πολλές βυζαντινές εκκλησίες.
Βυτίνα η όμορφη κωμόπολη με το ιστορικό πετρόκτιστο κτίριο «Ελληνικό Σχολείο» που διαθέτει μια πλούσια συλλογή από παλιές και νεότερες εκδόσεις, και το μοναστήρι της Παναγιάς το οποίο την περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως κρυφό σχολείο.
Τα Μαγουλιάνα ένα καταπράσινο ορεινό χωριό με το βυζαντινό κάστρο του και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Η εκκλησία έχει ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Λαγκάδια και Καρύταινα. Αρχοντικά και πέτρινα καλντερίμια, βρύσες με τρεχούμενα νερά και οι δεκαοκτώ συνοικίες που απαρτίζουν τον πάνω και τον κάτω μαχαλά.
Αξίζει μια επίσκεψη στο χωριό Καψιά γνωστό για τα Σπήλαια των σταλακτιτών-σταλαγμιτών και τη μεγάλη φυσική καταβόθρα από την οποία απορρέουν τα νερά όταν πλημμυρίζει ο κάμπος της Μαντινείας. Καθώς και στο ολοπέτρινο παραδοσιακό χωριουδάκι του Καρδαρά.
Το Χρυσοβίτσι με την εκκλησία της Παναγιάς που προσκύνησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι πάντα ένας σταθμός για τον ταξιδιώτη.
Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαίναλου με την κορυφή της Οστρακίνας (1908 μ.) είναι ένα καλά οργανωμένο κέντρο με πίστες, με αναβατήρες και σαλέ, για απίθανες καταβάσεις και όχι μόνο.
Στον ποταμό Λούσιο που τα νερά του διατηρούν την ίδια θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι, διοργανώνονται και πραγματοποιούνται, διάφορα σπορ όπως rafting, kayak, trekking canyoning, κλπ.
Μια βόλτα στη λίμνη Τάκα όπου μπορεί κανείς να απολαύσει καταπράσινες ιτιές νούφαρα, αγριόπαπιες και πανέμορφους κύκνους.

Παραλίες:
Ξηροπήγαδο, Παράλιο ʼAστρος, Αγ. Ανδρέας, Αρκαδικό χωριό, Τυρό, Λεωνίδιο...
Στο Ξηροπήγαδο με τις ωραίες αμμουδιές, μικρές σπηλιές εμφανίζονται τριγύρω, όπως και δυσπρόσιτες παραλίες κατάλληλες για εξερεύνηση.
Πούλιθρα όμορφη βοτσαλωτή παραλία με το μικρό γραφικό της λιμανάκι να ξεχωρίζει.
Το πανέμορφο χωριό Τυρός που συνδυάζει βουνό και θάλασσα έχει μια όμορφη, οργανωμένη παραλία που βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή και κατά μήκος ενός μικρού κόλπου. Η παραλία του Αγ. Ανδρέα με την εκπληκτική θέα τα καθαρά νερά και τα ερείπια του κυκλώπειου τείχους καθώς και το σπουδαίο υδροβιότοπο της λίμνης του Μουστού. Στο Λεωνίδιο οι παραλές Λάκκος και Πλάκα πεντακάθαρες και με το χαρακτηριστικό βότσαλο τους.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΤΡΙΠΟΛΗ: ( 2710 )
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 230548
ΔΗΜΟΣ: 222235
ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ: 224128
ΟΤΕ: 770206
ΤΑΞΙ: 226220
ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ: 233121

Δεν υπάρχουν σχόλια: