"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

I LOVE Ορεινή Αρκαδία



Τοπία εκπληκτικής ομορφιάς, πανέμορφα χωριά, σπουδαίο φαγητό και απόλυτη σύνδεση με τη φύση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα βρείτε σε έναν από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα.
Ο ποταμός Λούσιος είναι μια πρώτης τάξεως «πίστα» για τους φανατικούς του rafting. Η εύανδρος χώρα της Αρκαδίας, γενέτειρα πολλών πολιτικών, καλλιτεχνών και άλλων διακεκριμένων συμπολιτών μας, και ιδιαίτερα το ορεινό της τμήμα, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερα μεγάλη άνθηση. Τα γραφικά χωριά και οι κωμοπόλεις (Βλαχέρνα, Βυτίνα, Δημητσάνα, Λαγκάδια, Στεμνίτσα, Ελληνικό, Καρύταινα) το τοπίο και η φυσική ομορφιά της αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες τουρίστες που κάθε χρόνο σπεύδουν να θαυμάσουν την άγρια, φυσική ομορφιά και την πλούσια παράδοση της περιοχής.
Κι αυτό γιατί η ορεινή Αρκαδία βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα!
H ιδανικότερη εκκίνηση προς την ορεινή Αρκαδία γίνεται από την Τρίπολη με προορισμό τη γραφική Στεμνίτσα. Διαδρομές μέσα στις ελατόσκεπες ορεινές περιοχές του όρους Μαινάλου, που για όσους δεν τις έχουν ξαναεπισκεφθεί αποτελούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, ενώ για όσους το έχουν κάνει αποτελούν μια υπέροχη μνήμη κι ένα κίνητρο για να ξαναπάνε.

Εδώ δένει η ιστορία του χωριού του Κολοκοτρώνη, του Λιμποβισίου, με τη μεγάλη πολιτιστική άνθηση της περιοχής στα τέλη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Φανταστείτε ότι υπάρχει ακόμα η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα καθώς και ένα εκτενέστατο όσο και ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο που ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο, μεταφέροντας λίγη από την παλιά αίγλη της περιοχής και θυμίζοντάς του μια ζωή χωρίς τις σημερινές ανέσεις.


Για να επανέλθετε στο... σήμερα, θα σας βοηθήσουν τα υπέροχα παραδοσιακά γλυκά της περιοχής που πουλούν εν αφθονία μικρά μαγαζάκια σε όλα τα χωριά της περιοχής. Μαγαζάκια που μοιάζουν να έχουν βγει από παραμύθι. Το ίδιο παραμυθένια είναι και η διαδρομή που οδηγεί από την αμφιθεατρικά κτισμένη και γραφική Δημητσάνα μέχρι τη Μονή Φιλοσόφου, ένα σημαντικό μοναστήρι-σταθμό για την Ορθοδοξία.


Φθάνοντας ως εκεί έχει πάρει κανείς μια πρώτη γεύση της ομορφιάς του τοπίου, ιδίως οδηγώντας παράλληλα με τον ποταμό Λούσιο, που αποτελεί μιας πρώτης τάξεως «πίστα» για τους λάτρεις του rafting. Κατεβαίνοντας τις σκάλες που βρίσκονται στον αυλόγυρο του ναού είναι σαν να κάνεις μια βουτιά στα σωθικά της γης, όπου βλάστηση και ποτάμι δημιουργούν ένα μεθυστικό χαρμάνι οσμών και αισθήσεων. Από εκεί ξεκινά μια διαδρομή για γερούς οδοιπόρους που φτάνει σε μια κατάφυτη κοιλάδα σπάνιας ομορφιάς.

Γεύση / Νύχτα
Επιστρέφοντας και πάλι στη διαδρομή για Δημητσάνα, επιλέξτε να φάτε οπουδήποτε γράφει «Ταβέρνα» ή «Εστιατόριο». Δεν πρόκειται να απογοητευθείτε, αφού οι ποιότητες εδώ παίζουν με πολύ διαφορετικούς όρους από αυτούς που έχουμε συνηθίσει στην πόλη. Μια καλή ιδέα για φαγητό είναι η Καλή Θέα στη Δημητσάνα.


Επιλέξτε να μείνετε στο Ελληνικό, στη Στεμνίτσα ή στη Δημητσάνα. Εάν πάλι θέλετε να είστε κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Οστρακίνας με τις πέντε πίστες και τους τρεις αναβατήρες, τότε η Βυτίνα είναι το ιδανικό μέρος. Το Vityna House Forest Resort και το Αρχονταρίκι δεν θα σας απογοητεύσουν.
Λαογραφία, λαϊκή τέχνη, εκκλησίες, μοναστήρια. Αυτά είναι τα βασικά. Θυμηθείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας! Θαυμάστε την ντόπια αρχιτεκτονική και κάντε βόλτες στα σοκάκια της Δημητσάνας. Είναι σίγουρο πως θα θελήσετε να ξαναπάτε και μάλιστα... πολύ σύντομα!

LIFO MAG - 4.12.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: