"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

«Από τη νύχτα της Αλώσεως στη χαραυγή των Νεομαρτύρων»

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, στα πλαίσια της εορτής των Αγίων Νεομαρτύρων μας Δημητρίου και Παύλου και της θλιβερής μνήμης της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία επετειακή εκδήλωση με τίτλο « Από τη νύχτα της Αλώσεως στη χαραυγή των Νεομαρτύρων», το Σάββατο 28 Μαΐου 2011, στις 8 η ώρα το βράδυ, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως, με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας.
Η εκδήλωση αυτή ήταν άρτια οργανωμένη και οι συμμετέχοντες και συντελεστές οι οποίοι ήταν αποκλειστικά νέοι και παιδιά, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Άγγιξαν τις ψυχές μας με τους βυζαντινούς ύμνους, προς τιμήν των Αγίων Νεομαρτύρων και των Μαρτύρων της Αλώσεως αλλά και με τους θρήνους και τα τραγούδια της παραδόσεώς μας για το πάρσιμο της Πόλης. Συγκινητικός ήταν και ο λόγος του τελευταίου Αυτοκράτορος της Βασιλίδος των πόλεων, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που τον απέδωσε εξαιρετικά ο νεαρός Κωνσταντίνος Τασιακόπουλος. Κλείνοντας τα παιδιά μας, με μελωδίες και χορούς της Πόλης, μάς τόνισαν ότι στις καρδιές μας η Κωνσταντινούπολη παραμένει το λίκνο της Ορθοδοξίας.
Σε αυτήν την εκδήλωση παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους την προσπάθεια των Νέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, πέραν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ο οποίος και ήταν ο οικοδεσπότης, πλήθος Ιερέων, Αρχόντων του Νομού και της πόλεως της Τριπόλεως, εκπροσώπων των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, συμπολιτών και ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ξεχωριστή αυτή τελετή, χρέους και οφειλής στην ιστορική πορεία της Ρωμιοσύνης, για να γνωρίσουν, να ενθυμηθούν και να βιώσουν στην πράξη την ανά τούς αιώνες ταυτότητα και διαδρομή του Γένους μας.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ευχαρίστησε, συνεχάρη και επαίνεσε τα νέα παιδιά της Ιεράς Μητροπόλεως, για τον κόπο και των αγώνα που κατέβαλαν στην οργάνωση και εκτέλεση της ως άνω εκδηλώσεως προσφέροντάς τους Αναμνηστικούς Επαίνους. Ιδιαιτέρως δε, ευχαρίστησε τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως, κ. Βασίλειο Γεωργαρά , για την επιμέλεια του βυζαντινού χορού και την κ. Μύριαμ Μαρίνου, καθηγήτρια Παραδοσιακής Μουσικής για τη διδασκαλία και διεύθυνση της παραδοσιακής χορωδίας της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Ευχαρίστησε επίσης τους νέους της Μητροπόλεώς μας, μέλη των χορευτικών συλλόγων : «Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης», «Χορευτικό Συγκρότημα Αρκαδιανή» και «Λαογραφική Εστία Τρίπολης» για την πολύτιμη αρωγή τους και τέλος την κ. Γεωργία Δροσοπούλου η οποία επιμελήθηκε και έγραψε τα κείμενα τα οποία αναγνώσθηκαν επιτυχώς από την κ. Μαριάννα Φιλοπούλου.
Απευθυνόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, στο πλήθος το οποίο είχε κατακλύσει από νωρίς την αίθουσα του Αποστολοπουλείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τριπόλεως, υπενθύμισε την ανάγκη, αυτή την δύσκολη περίοδο που διάγει ο τόπος μας, να αναβαπτισθεί ο κάθε Έλληνας με τα Νάματα της Ορθοδοξίας και τα Αγιασμένα Αίματα των Αγίων Μαρτύρων και Νεομαρτύρων, σε συνάρτηση πάντα με την Ιστορία των Προγόνων μας, αυτή του Βυζαντίου και της Αγίας
GT7C0001.jpgΠόλης της Κων/πολεως, η οποία στα σπλάχνα της κρατά σαν Αρτοφόριο τον περίλαμπρο και πολυτραγουδισμένο Πανίερο Ναό, της του Θεού Σοφίας.
Παράλειψη θα ή
ταν εάν δεν ευχαριστούσαμε τον Δήμαρχο Τριπόλεως κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη, για την ευγενή παραχώρηση της αιθούσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τριπόλεως, καθώς όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της παραπάνω εκδηλώσεως.
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας


GT7C0002.jpg
GT7C0004.jpg
GT7C0006.jpg

Δημοσίευση σχολίου