"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Για την ανάπτυξη της Γορτυνίας, επιμένουμε ότι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην ορεινή Γορτυνίας"








ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Δημητσάνα, 27/05/2011
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
Αρ. Πρωτ.
: 8772

Προς:

Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης
Θρησκευμάτων
κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου
Γραφείο Υπουργού
Γραφείο Γενικού Γραμματέα
Ενόψει της διαμόρφωσης του Σχολικού Χάρτη της χώρας, σας καλώ να επανεξετάσετε το θέμα της συγχώνευσης των Γυμνασίων Δημητσάνας, Λαγκαδίων και Βυτίνας σε ένα στην Βυτίνα, για τους εξής λόγους:

1. Δέν τηρήθηκαν τα κριτήρια της Εγκυκλίου σας με Α.Π. 11136/27-1-2011, δηλαδή δέν εκτιμήθηκαν "η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δε μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα ¾ της ώρας για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης."

Σας έχουμε υποβάλει πίνακες, στους οποίους φαίνεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 μαθητές για τους οποίους δέν τηρείται το κριτήριο των 3/4 της ώρας, ενώ δέν υπάρχει συγκοινωνιακή κάλυψη. Παράλληλα, ο Δήμος δέν διαθέτει τα απαραίτητα λεωφορεία, το οδικό δίκτυο είναι σε κακή κατάσταση, γίνονται συχνές κατολισθήσεις και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα άσχημες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς (πρόκειται για σχολεία που κλείνουν αρκετές φορές στη διάρκεια του χειμώνα λόγω του χιονιού και του πάγου).

2. Δέν τηρήθηκαν τα κριτήρια της ως άνω εγκυκλίου όσον αφορά την ασφάλεια των μαθητών, όπως σαφώς αναφέρεται, ότι " Ιδιαίτερα για τις ορεινές και τις μικρές νησιωτικές περιοχές, στις οποίες οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, θα εξετασθεί με τη δέουσα προσοχή κάθε περίπτωση χωριστά και θα ενταχθεί κατ΄ εξαίρεση σε οργανωτική δομή μικρής σχολικής μονάδας, βάσει των ιδιαιτεροτήτων, τηρουμένων πάντοτε των παιδαγωγικών κριτηρίων, και μέχρι να δημιουργηθούν συνθήκες με την κατασκευή δημοτικών έργων".

Με βάση την ετήσια έκθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης, που δημοσιεύτηκε στο "Βήμα" στις 19/3/2011, η Αρκαδία ταξινομήθηκε στην 3η θέση από όλους τους νομούς της χώρας, όσον αφορά την επικινδυνότητα, με βάση τα τροχαία ατυχήματα. Κατά συνέπεια τα τρία σχολεία που συγχωνεύονται, όλα σε ορεινή περιοχή με υψόμετρο περίπου χίλια μέτρα, είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις για ένταξη κατ'εξαίρεση σε οργανωτικές δομές μικρών σχολικών μονάδων.

3. Δέν λάβατε υπόψη "την γνώμη των εκπροσώπων των νέων Δήμων", η οποία, κατά την ως άνω εγκύκλιο, "θα συντελέσει στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης".

Σας έχουμε κοινοποιήσει δύο αποφάσεις (Απ.67/17-3-11 και Απ.68/26-3-11) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας, σύμφωνα με τις οποίες το Συμβούλιο ρητά αντιτίθεται στην συγχώνευση σε ένα σχολείο. Ταυτόχρονα ο Δήμος Γορτυνίας σας έχει ζητήσει να αναβάλετε τις συνενώσεις των σχολείων μέχρι να επεξεργαστούμε μια συνολική πρόταση για την εκπαίδευση στον ορεινό Δήμο μας, που θα συνυπολογίζει και τα εκπαιδευτικά κριτήρια, αλλά και την ασφαλή μεταφορά των μαθητών, που είναι πλέον ευθύνη του Δήμου. Οι θέσεις μας διατυπώθηκαν και προς τους Διευθυντές του Υπουργείου σας στις 21/1/2011, αλλά και σε σας, στην συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συγκαλέσατε στο Υπουργείο σας στις 28/2/2011.

4. Επιπλέον τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η εισήγηση της Διεύθυνσης Δ.Ε. Αρκαδίας, τα οποία αποδέχθηκε ο Περιφερειακός Διευθυντής Π. & Δ. Εκπαίδευσης Πελ/σου (ΑΠ.3533/12-4-11) είναι λανθασμένα, εφόσον αναφέρεται ότι ο Δήμος διαθέτει τα απαραίτητα λεωφορεία -η αλήθεια είναι ότι δέν διαθέτει ούτε τα λεωφορεία, ούτε οδηγούς- και βασίζονται σε αβάσιμες υποθέσεις, όπως ότι η επιλογή ενός σχολείου στην άκρη του Δήμου "λειτουργεί αποτρεπτικά στην τάση φυγής των μαθητών".

Δέν συνεκτιμήθηκε το κοινωνικό κόστος από την πολύωρη μεταφορά των μαθητών, παρά μόνο αριθμητικά δεδομένα, που δέν πρόκειται να επαληθευτούν. Ηδη τέσσερεις οικογένειες, δηλαδή έξι μαθητές, ετοιμάζονται να μετακομίσουν στην Τρίπολη, ως το πλησιέστερο αστικό κέντρο. Δηλαδή η πρόταση συνένωσης που αποφασίσατε έχει ήδη ορατές κοινωνικές συνέπειες και δέν θα αποδειχθεί βιώσιμη, αφού ενδέχεται να μήν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών για την δημιουργία τμημάτων κατευθύνσεων, παρά την ταλαιπωρία των μαθητών.

5. Στα κριτήρια για τη συνένωση δέν συνεκτιμήθηκε το γεγονός ότι τα σχολεία της Δ.Ε. στον Δήμο της Γορτυνίας, με έκταση 1 εκ/ριο στρέμματα, είναι μόλις 5 και είναι όλα σημεία υποδοχής μαθητών, ιδιαίτερα το Γυμνάσιο της Δημητσάνας, που εξυπηρετεί και τις Δημοτικές Ενότητες Ηραίας, Τρικολώνων και Κλείτορος (πρώην Δήμους). Σας έχουμε κοινοποιήσει επιστολή φορέων της Δημητσάνας, που προτίθενται να καταβάλουν τα επιπλέον έξοδα για τη συνέχιση της λειτουργίας του Γυμνασίου.

6. Ζητήσαμε μια συνάντηση μαζί σας για να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και να σας μεταφέρουμε τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας, αλλά δέν στάθηκε δυνατόν, παρόλο που πέρασε τουλάχιστον ένας μήνας. Εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας, όπως και των δημοτών μας για το γεγονός αυτό. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι οι συνεργάτες σας θα σας έχουν μεταφέρει τις απόψεις μας και τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζουμε, όπως διαπιστώσαμε και σε μεταγενέστερη τηλεφωνική μας επικοινωνία.

Επειδή έχουμε αναλάβει την δύσκολη προσπάθεια για την ανάπτυξη της Γορτυνίας, επιμένουμε ότι η οργάνωση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ορεινής και αποκεντρωμένης περιοχής μας αποτελεί όρο επιβίωσης και ανάπτυξης για τον Δήμο μας. Είμαστε διατεθειμένοι να μελετήσουμε διάφορες προτάσεις, χωρίς το "δόγμα" του ενός σχολείου. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει επάρκεια προσωπικού για την λειτουργία δύο σχολείων, ενώ δέν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το θεσμικό πλαίσιο για την μεταφορά των μαθητών.

Για όλους αυτούς τους βάσιμους λόγους ζητούμε την ανάκληση της απόφασής σας για συγχώνευση των τριών σχολείων του Δήμου μας. Οι αντικειμενικές συνθήκες απαιτούν τη λειτουργία τουλάχιστον δύο σχολείων, στις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές, που εξασφαλίζουν την αναβάθμιση της εκπαίδευσης με τις λιγότερες μετακινήσεις και ασφάλεια για τους μαθητές.

Αναμένουμε άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας και επίδειξη εκ μέρους σας της ευαισθησίας που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι γνωστό ότι έχει και οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής μας επιβάλλουν, ώστε ο Δήμος Γορτυνίας, μέσα από τα θεσμικά του όργανα και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας να επεξεργαστεί μια βιώσιμη και πλήρη από όλες τις πλευρές πρόταση, με βάση τις κατευθύνσεις της εγκυκλίου σας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: