"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΠΑΝΑΡΚΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟ 2012



Στην Τρίπολη τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε Γεύμα Εργασίας των Αρκαδικών Ομοσπονδιών Εξωτερικού εν όψει του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συνεδρίου που θα γίνει  στην Τρίπολη του χρόνου το καλοκαίρι. Στο γεύμα συμμετείχαν περίπου 80 άτομα από το εξωτερικό και το εσωτερικό και υπήρξαν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις. Κύριος οργανωτής ο πάντα άξιος και συμπαθέστατος Γιώργος Σουρούνης με τελετάρχη την επίσης συμπαθέστατη κόρη του {«το μήλο κάτω από τη μηλιά»}, που έκλεψε την παράσταση με τα άψογα ελληνικά  και τη γενικότερη άψογη πολιτεία της. Πέραν από το χαιρετισμό του νέου και πολλά υποσχόμενου Προέδρου της ΠΟΑ κ Βαγγέλη Ποττάκη, που έστειλε στην εκδήλωση γιατί δεν μπόρεσε ο ίδιος να παρευρεθεί, χαιρετισμό απεύθυναν και οι κκ Λυκουρέτζος και Τατούλης, οι οποίοι, επιτέλους, παραδέχθηκαν τα σφάλματα του παρελθόντος και εξέφρασαν την πρόθεση για ριζική αλλαγή πολιτικής. 
Ελπίζουμε ότι δεν θα ισχύσει το ρηθέν ηγέτη ότι «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». Αξιοσημείωτο στιγμιότυπο ήταν όταν μέλος του ΔΣ της ΠΟΑ   επισήμανε στο χαιρετισμό του ότι, επί τέλους, θα πρέπει να μιλάμε για Απελευθέρωση της Τρίπολης και όχι για άλωση, όπως π.χ, στην περίπτωση των Ιωαννίνων κλπ που χρησιμοποιούν –και πολύ σωστά- τον όρο Απελευθέρωση. Αλλοι επισήμαναν επίσης ότι πώς μπορούμε να μιλάμε για άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και να μιλάμε για άλωση της Τρίπολης από τους Ελληνες; Κάποιος ισχυρίσθηκε ότι τότε στην Τρίπολη δεν υπήρχαν Ελληνες αλλά μόνον Τούρκοι, αλλά οι παρευρισκόμενοι αντέδρασαν τονίζοντας ότι έστω και για τους λίγους σκλάβους που υπήρχαν ή ακόμη και για το ιερό και αιματοβαμμένο χώμα της Τρίπολης, ο όρος που αρμόζει είναι Απελευθέρωση. Αν βέβαια κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο «άλωση» με τη στρατιωτική του σημασία, δηλ. της κατάληψης, κυρίευσης, εντάξει, αλλά πρέπει να ακολουθήσει η Απελευθέρωση.
 Το επόμενο Παναρκαδικό Συνέδριο αναμένεται με πολλή αγωνία και πολλές προσδοκίες δεδομένης της σοβαρής κρίσης που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας, και οι ομογενείς συμπάσχουν και θέλουν να βρούνε τρόπο να βοηθήσουν, όπως έχουν κάνει πάντα. Γιαυτό εκείνο που χρειάζεται από τους εδώ ιθύνοντες είναι να αφήσουν τα κομματικά και συντεχνιακά τερτίπια που οδήγησαν τη χώρα στην παρούσα θλιβερή κατάσταση και να σχεδιάσουν με άξιους και υπεύθυνους εμπειρογνώμονες ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων  στο οποίο οι Ομογενείς να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και εποικοδομητικά. Αρκετά οι εδώ κομματάρχες γέμιζαν τους Ομογενείς με παχιά λόγια και υποσχέσεις και με τιμητικές πλακέτες αλλά χωρίς να αξιοποιούν καταλλήλως τη βούληση και τις προτάσεις τους για πραγματική ανάπτυξη της Αρκαδίας. 
Ας ελπίζουμε ότι το επόμενο Συνέδριο θα δικαιώσει τις προσδοκίες  όλων των Αρκάδων όπου Γης!  Μεταξύ άλλων που επισημάνθηκαν στο περιθώριο της εκδήλωσης για την Αρκαδία, είναι η γενικότερη παρακμή εξαιτίας της νοοτροπίας αντανάπτυξης που πρυτανεύει με αποτέλεσμα τη δημογραφική συρρίκνωση της Αρκαδίας, την απουσία των απαραίτητων έργων υποδομής ώστε να υπάρξουν μοχλοί απασχόλησης και περιφερειακής ανάπτυξης και συνεπακόλουθης αύξησης του εργατικού δυναμικού, ώστε να σταματήσει η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, που γίνονται θύματα αφαίμαξης από το εξωτερικό με δραματικές συνέπειες για τις οικογένειές τους, και οι οποίοι αποφεύγουν να δημιουργήσουν οικογένεια εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας κλπ. Ακόμη επισημάνθηκε με απογοήτευση κάποια έκδοση περί «πνευματικών Αρκάδων», που, όμως, εντελώς αδικαιολόγητα και καθαρά ρατσιστικά και σκόπιμα έχει αποκλείσει σπουδαίους Αρκάδες του εσωτερικού και εξωτερικού. 
Δείγμα κιαυτό της γενικότερης ηθικής και πνευματικής παρακμής! Τέλος, υπήρξε μια πληροφορία, που αποτελεί μέρος του «παζλ», ότι άγνωστης προέλευσης γυναίκες (για αθίγγανους έγινε λόγος), μεταμφιεσμένες σε καλόγριες διαπράττουν κλοπές, ληστείες και απαγωγές. Τελικά, τι άλλο θα δούμε στην «πολιτισμένη», «χριστιανική» και «δημοκρατική» κοινωνία μας του 2011;      

«Παρατηρητής»

Δεν υπάρχουν σχόλια: