"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Καρύταινα ένας από τους πιο γραφικούς και ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας

Την Καρύταινα την ονομάζουν και ¨Τολέδο της Ελλάδας¨, τόσο για το κάστρο όσο και για την γραφικότατη ομορφιά που διαθέτει.





Η Καρύταινα είναι ένας ορεινός προορισμός με πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες που θα συναντήσετε στην Καρύταινα είναι διαφόρων κατηγοριών και μπορούν να ικανοποιήσουν μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων και αναγκών διαμονής στους επισκέπτες τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.


Η Καρύταινα είναι ένας από τους πιο γραφικούς και ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο, στο χώρο όπου βρισκόταν η αρχαία Βρένθη. Κατά τους αρχαίους, στην αρχαία πόλη Βρένθη είχε γίνει η γιγαντομαχία.

Το πετρόχτιστο κεφαλοχώρι της Καρύταινας βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέτρων και απέχει 54 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 20 χλμ. από την Μεγαλόπολη.

Είναι ένας επιβλητικός διατηρητέος οικισμός που θα σας εντυπωσιάσει με τα πέτρινα διώροφα ή τριώροφα σπίτια μερικά του 19ου αιώνα, τα πλακόστρωτα σοκάκια καθώς και τις πολλές παλιές βυζαντινές εκκλησίες.

Το Φράγκικο κάστρο, βρίσκεται στα νότια της Καρύταινας χτισμένο πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο. Το κάστρο χτίστηκε το 13ο αιώνα από τον Γάλλο ηγεμόνα Γοδεφρείδο ντε Βριγιέρ που το χρησιμοποιούσε σαν έδρα του. Υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Η θέα από το κάστρο προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης είναι καταπληκτική.

Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περιοχή και στο κάστρο της εγκαταστάθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, το οποίο το οχύρωσε και το χρησιμοποιούσε σαν ορμητήριό του.

Την Καρύταινα την ονομάζουν και ¨Τολέδο της Ελλάδας¨, τόσο για το κάστρο όσο και για την γραφικότατη ομορφιά που διαθέτει.
Η Καρύταινα περιβάλλεται από ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο που συμπληρώνει ο Αλφειός ποταμός που βρέχει τα ¨πόδια¨ του χωριού. Στο δρόμο για Μεγαλόπολη, κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα, βρίσκεται το φράγκικο γεφύρι με 6 τόξα με μήκος 50 μέτρα και χτίστηκε το 13ο αιώνα. Δίπλα του υπάρχει το μικρό εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου.

Κοντά στο χωριό περνάει και ο Λούσιος ποταμός, όπου μαζί με τον Αλφειό είναι ιδανικοί για πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως rafting, ενώ λίγο μετά τα χωριό υπάρχει βάση που εξυπηρετεί τους λάτρεις των σπορ.

Παλαιότερα, στην Καρύταινα λειτουργούσαν δεκατέσσερις υδρόμυλοι και μια νεροτριβή. Από αυτούς σώζονται τρεις υδρόμυλοι.
Χαρακτηριστικό της Καρύταινας είναι η παρθένα φύση και η πυκνή βλάστηση που την πολιορκεί καθώς και ένα ιδιαίτερο είδος πουλιών που υπάρχει στην περιοχή, οι βραχοτσομπανάκοι. Είναι μικρά πουλιά που είναι συνδεδεμένα με τα βράχια και το κελάρυσμά τους ακούγεται σε όλες τις γωνιές του χωριού.
Στην Καρύταινα θα βρείτε πολλούς καλαίσθητους ξενώνες και ξενοδοχεία ενώ θα βρείτε και αρκετές επιλογές για νοστιμότατο φαγητό στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Καρύταινας.
Η αρχοντική πέτρινη πολιτεία της Καρύταινας πνιγμένη στο πράσινο με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια είναι ιδανικός προορισμός για χειμερινές διακοπές.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Στις γραφικές ταβέρνες της Καρύταινας θα γευθείτε νόστιμο αρνί γιουβέτσι, κοκορέτσι, τηγανιτούς μεζέδες, σπληνάντερο και λαγωτό χοιρινό ή λαγό.
Μην παραλείψετε να αγοράσετε τοπικά ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κάστανα, μέλι, τα εξαιρετικά υφαντά καθώς και άλλα είδη παραδοσιακής τέχνης.


Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Καρύταινα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ξεχωρίζει το παζάρι που διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος γυναικών με εργόχειρα, υφαντά και άλλα είδη παραδοσιακής τέχνης.
Πανηγύρι στις 23 Αυγούστου της Καρβουναραίικης Παναγιάς.
Πανηγύρι στις 17 Μαΐου του Αγίου Αθανασίου.


*από το: 
http://www.web-greece.gr/arkadia/karytaina/karytaina-gr.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: