"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Γιώργος Η. Παπαηλιού: Μέσω της ψήφου μας: Ή γίνεται αποδεκτή η πολιτική των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων, με συνέπεια τη μετατροπή του τόπου σε πολιτική, οικονομική και κοινωνική «έρημο». Ή ανατρέπεται αυτή η πολιτική και επιβάλλεται μία αριστερή πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που να υπερβαίνει το υπάρχον σύστημα εξουσίας, απεγκλωβίζοντας τη χώρα από τα αλλεπάλληλα «μνημόνια»


Ομιλία Γιώργου Η. Παπαηλιού


στην κεντρική προεκλογική 

εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Τρίπολη, 3 Μαϊου 2012

                                                                                        
 Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές διαφέρουν από όλες τις προηγούμενες από τη μεταπολίτευση και μετά. Η μέχρι σήμερα «αυτονόητη» εναλλαγή των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας στη διακυβέρνηση του τόπου, πέραν του ότι δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, δεν προσφέρει και εναλλακτική λύση, αφού τα δύο αυτά κόμματα λειτουργούν ως «συνασπισμός εξουσίας», ακολουθώντας την ίδια πολιτική.

* Με αποφάσεις, αρχικά της κυβέρνησης του πα.σο.κ. και στη συνέχεια της συγκυβέρνησης πα.σο.κ.-ν.δ., η χώρα  υπήχθη σε μηχανισμό κατ΄ ευφημισμόν «στήριξης», συγκεκριμένα  σε μηχανισμό αλλεπάλληλων «μνημονίων» και δανειακών συμβάσεων, που επιβάλλουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Οι συγκεκριμένες πολιτικές ασκούνται, χωρίς λαϊκή εντολή και λαϊκή νομιμοποίηση, για λογαριασμό και προς το συμφέρον των δανειστών,  προκειμένου η δημόσια περιουσία και ο εθνικός πλούτος να εκποιηθούν στο ευρωπαϊκό και διεθνές κεφάλαιο, που, με δραστικά μειωμένο κόστος εργασίας, θα τα εκμεταλλεύεται.

Έτσι οδηγούνται, ο τόπος σε οικονομική και πολιτική υποταγή στα διεθνή οικονομικά και πολιτικά κέντρα, η ελληνική οικονομία  σε κατάρρευση, το κοινωνικό κράτος σε κατάργηση, οι πολίτες σε εξαθλίωση και η ελληνική κοινωνία σε διάλυση. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα εθνικά, πολιτικά και οικονομικά υποτελή, και, μέσω της επιβολής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, σε «πειραματόζωο» και για τα άλλα  ευρωπαϊκά κράτη.  

* Αυτή η κατάσταση καθιστά τις βουλευτικές εκλογές της 6 ης Μαϊου  σημείο καμπής για το μέλλον του τόπου.

Μέσω της ψήφου μας : Ή γίνεται αποδεκτή η πολιτική των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων, με συνέπεια τη μετατροπή του τόπου σε πολιτική, οικονομική και  κοινωνική «έρημο».  Ή ανατρέπεται αυτή η πολιτική και επιβάλλεται μία αριστερή πρόταση διακυβέρνησης της χώρας  που να υπερβαίνει το υπάρχον σύστημα εξουσίας,  απεγκλωβίζοντας τη χώρα από τα αλλεπάλληλα «μνημόνια» και διαμορφώνοντας μία πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης που να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και στην κοινωνική δικαιοσύνη, επιμερίζοντας δίκαια τα οικονομικά βάρη και τα οικονομικά οφέλη.

Αυτή η άλλη πολιτική μπορεί να στηριχθεί σε μία ευρεία συμπαράταξη των λαϊκών, μεσαίων και κατώτερων, στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, των δυνάμεων της δημιουργίας και της εργασίας, της νέας γενηάς, που όλοι δέχονται την επίθεση της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας. Αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις, εκπροσωπούμενες από προοδευτικά και αριστερά πολιτικά κόμματα, μπορούν να διαμορφώσουν έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό συνασπισμό εξουσίας.

Επίκεντρο αυτού του συνασπισμού εξουσίας θα είναι εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο διότι προωθεί τη συγκεκριμένη πολιτική, αλλά και διότι θα εξέλθει ισχυρός από τις εκλογές, με τη δική σας στήριξη και δύναμη.

-) Δεν είναι τυχαίο ότι, με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ π ρ α γ μ α τ ο π ο ι ε ί τ α ι    

Κοινή πορεία με τις δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς, της οικολογίας, των κινημάτων, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού,
Κοινή πορεία με όλους όσοι αγωνίζονται για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους, των λαϊκών δικαιωμάτων, δηλαδή για την υπεράσπιση του Συντάγματος, δεδομένου ότι οι μνημονιακές δυνάμεις έχουν επιβάλει μία πολιτική που δεν έχει σχέση με τις συνταγματικές επιταγές.    
Κοινή πορεία με  κοινωνικές πρωτοβουλίες που ενεργοποιούν τον πολίτη και τον καθιστούν συμμέτοχο σε αγώνες, με ευθύνη και προοπτική
Κοινή πορεία με την «αγανακτισμένη», οργισμένη, προδομένη κοινωνία που επένδυσε λίγα ή πολλά σε όλους αυτούς που την εξαπάτησαν (και όχι μόνο με το «λεφτά υπάρχουν») και εξακολουθούν, ακόμη και τώρα, να την εξαπατούν.
Κοινή πορεία με τους νέους ανθρώπους, τις γενιές που οι μνημονιακές πολιτικές οδηγούν στην ανεργία, στην ανέχεια και στη μετανάστευση    
Κοινή πορεία με τους απόμαχους της ζωής, που, αφού τους ξεζούμισαν, τους ρίχνουν στον Καιάδα της ανέχειας και της ανυπολοψίας.   

Κοινή πορεία με την ελληνική περιφέρεια που μαραζώνει

Κοινή πορεία με την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης

Μ΄ άλλα λόγια, δυνάμεις με διαφορετικές αφετηρίες και ιδεολογική προέλευση  δίνουν το παρόν και ανταποκρίνονται στο προσκλητήριο της κοινής πορείας-συμπόρευσης σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση για το μέλλον της χώρας. Δεν μπορούσε και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, διότι όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Αυτή η κοινή πορεία-συμπόρευση μπορεί να διαμορφώσει το νέο συνασπισμό εξουσίας

που θα ανατρέψει τη διαπλεκόμενη μνημονιακή συμμαχία του χρηματοπιστωτικού τομέα, των κυρίαρχων μέσων μαζικής ενημέρωσης και του δικομματικού πολιτικού συστήματος με τους πρόθυμους συμπληρωματικούς πόλους του και θα δώσει ελπίδα, διέξοδο και προοπτική στη χώρα και στους πολίτες.

-) Επομένως, στις βουλευτικές εκλογές της 6 ης Μαϊου θα κριθεί, αν θα επικρατήσουμε ό λ ο ι  ε μ ε ί ς,  ο ι  π ο λ λ ο ί, που βιώνουμε την ασκούμενη, μέσω των αλλεπαλλήλων «μνημονίων» και των δανειακών συμβάσεων, πολιτική, ή α υ τ ο ί, που, αφού οδήγησαν την κατάσταση μέχρις εδώ, έχουν δεσμευτεί για τη συνέχιση της ίδιας ολέθριας πολιτικής.

-) Και μία προσωπική-πολιτική αναφορά, απευθυνόμενος στους πολλούς φίλους του πα.σο.κ.

Στο παρελθόν δ ε ν στηρίξαμε και δεν στηρίξατε το πα.σο.κ.

Για να καταστεί «κουρελόχαρτο» η διακήρυξη της 3 ης Σεπτέμβρη, που έχει ως προμετωπίδα την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική απελευθέρωση

Για να καταστεί «κουρελόχαρτο» το Σύνταγμα της Ελλάδος, που αναγνωρίζει την εθνική κυριαρχία της χώρας και καθιερώνει ένα στοιχειώδες κοινωνικό κράτος

Για να δυσφημισθεί η χώρα και ο λαός μας

Για να καταστεί η χώρα επαίτης

Για να γίνουν αποδεκτές, χωρίς διαπραγμάτευση, η παράδοση στους δανειστές, η επιτροπεία, η υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο, η τοποθέτηση του παραγόμενου από τον ελληνικό λαό πλούτου σε «ειδικό ταμείο» για την εξυπηρέτηση του χρέους των δανειστών  

Για να απεμποληθεί η εθνική κυριαρχία, να εκχωρηθούν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να ανατεθεί η διακυβέρνηση του τόπου στην τρόϊκα, την κ. Μέρκελ και το ΔΝΤ
Για να εκποιηθεί-«ξεπουληθεί» ο εθνικός πλούτος και η δημόσια περιουσία
Για να διαλυθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας
Για να περικοπούν ή μάλλον «να πετσοκοπούν» μισθοί και συντάξεις, με ιδιαίτερη ένταση, των νέων και των γερόντων. Που είναι τα περήφανα νιάτα και τα τιμημένα γηρατειά ;
Για να καταργηθούν κατακτήσεις των εργαζομένων, που χρειάστηκαν αγώνες και χρόνια για να θεσπιστούν
Για να αυξηθεί η ανεργία, ιδίως των νέων, σε δυσθεώρητα ύψη και για να οδηγηθεί η νέα γενηά σε μαζική μετανάστευση, γεγονότα που θυμίζουν τις μεταπολεμικές δεκαετίες
Για να «να ευημερήσουν» οι αριθμοί, αδιαφορώντας για την ευημερία των ανθρώπων.
Για να ακυρωθεί η ελπίδα και η προοπτική της χώρας και της νέας γενηάς.
Επομένως, μ η  στηρίζοντας πλέον και μη ψηφίζοντας το πα.σο.κ., δεν απεμπολείτε τις αρχές σας. Το πα.σο.κ. τίς εγκατέλειψε. 
Όμως στις εκλογές, ιδίως σ΄ αυτές, απευθυνόμεθα σε όλο τον κόσμο. Απευθυνόμενος λοιπόν στους φίλους της ν.δ. τους λέω, μ η ν επικυρώσετε την υποταγή της χώρας στη μνημονιακή πολιτική, που μέχρι πριν έξι μήνες κατακεραυνώνατε. 
Και στους φίλους της άλλης αριστεράς : Είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Επομένως, μ η ν κάνετε λάθος πόλεμο, σε λάθος χρόνο, με λάθος εχθρό-αντίπαλο. Εξάλλου υπάρχει και η επόμενη ημέρα των εκλογών. 
-) Με τις εκλογές της Κυριακής, ανοίγεται μία άλλη προοπτική. Είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε. Ό χ ι για να τιμωρήσουμε αλλά για να κυβερνήσουμε με το λαό και προς όφελός του. Η ψήφος μας, η φήφος στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ψήφος τιμωρίας, ψήφος με αρνητικό πρόσημο, α λ λ ά θετική ψήφος για αλλαγή όχι απλά σελίδας αλλά βιβλίου.
Είναι η ώρα να δείξει η ορμή τη σοφία της και η ανάγκη της ισχύ της. Από την ψήφο μας εξαρτάται η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και η αλλαγή πλεύσης της χώρας. Μην ξεχνάμε ότι «αν δεν μας αρέσει η κυβέρνηση, φταίμε και εμείς γι΄ αυτό».
Ο κάθε πολίτης έχει την ευθύνη της ψήφου του, αφού σήμερα γνωρίζει την κατάσταση, αυτούς που την οδήγησαν μέχρις εδώ, βιώνει την ασκούμενη εδώ και δυόμισυ χρόνια, μέσω των αλλεπαλλήλων «μνημονίων» και των δανειακών συμβάσεων, ολέθρια πολιτική και την εκ μέρους των μνημονιακών δυνάμεων δέσμευση για συνέχισή της. Και, όπως έλεγε ο Μ. Ναπολέων, «στην πολιτική όπως και στον πόλεμο, η χαμένη στιγμή δεν ξανάρχεται». Επομένως, από εμάς, τους πολλούς, και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά εξαρτάται η πορεία του τόπου και το μέλλον των νέων ανθρώπων. 

Τ ώ ρ α     ε ί ν α ι  η  ώ ρ α  τ η ς  α ν α τ ρ ο π ή ς.        

Δεν υπάρχουν σχόλια: