"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τα Λύκαια στο Λύκαιο 'Ορος












Τα πανάρχαια Λύκαια ήταν αθλητικοί και µουσικοί αγώνες της Αρκαδίας όλων των Πόλεων και των αποικιών τους. 'Ηταν αφιερωµένοι στο Λύκαιο ∆ία και στον Πάνα.'Ηταν η πρώτη κοινή γιορτή των ανθρώπων και γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια. 
Στην αρχή γίνονταν  θυσία στον ιερό βωµό του Λύκαιου ∆ια στην κορυφή του Λυκαίου Όρους και µετά συνέχιζαν µε πολλά αθλητικά αγωνίσµατα και ιππευτικά αγωνίσµατα ανδρών και παιδιών. Επίσης, γίνονταν και µουσικοί αγώνες. Τα κυριότερα αγωνίσµατα ήταν ο δίαυλος,το στάδιο, το πένταθλο, η πάλη, η πυγµή, οι αρµατοδροµίες, η σφαιροβολία, η λιθοβολία και άλλα. 
Στόχος αυτών των αγώνων ήταν η ψυχική, σωµατική και πνευµατική υγεία των νέων. Επαθλά τους ήταν το κλαδί της βελανιδιάς ή της αγριελιάς και ένα χάλκινο τριπόδισκο στο χέρι. 
Σήµερα τα Λύκαια ακολουθούν πιστά το αρχαίο πρότυπο. Γίνονται στο ίδιο σηµείο µε τα ίδια ακριβώς αρχαία αγωνίσµατα, µε τα ίδια έπαθλα και µε το ίδιο σχεδόν αρχαιοπρεπή τρόπο και σε ύψος 1300 µέτρων.   Τέλος, τα Λύκαια συµβάλλουν θετικά στην πολιτιστική, αθλητική και πνευµατική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Γιώργος Κουρουνιώτης
μαθητής 
του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Μεγαλόπολης 

εφημερίδα “Η Γνώση”  
Απρίλιος 2012 
Από τα παιδιά της ∆’ Τάξης   

Δεν υπάρχουν σχόλια: