"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ Νερό και μπαρούτι…

Της Ζερμαίν Αλεξάκη*


Σαν το παλιό καλό κρασί κρατά δυνατό το άρωμα της ιστορίας της η θρυλική καστροπολιτεία! Κι ας δέχεται κάθε εβδομάδα τους «δραπέτες» του Σαββατοκύριακου που μετατρέπουν τα σιωπηλά καλντερίμια της σε πολύβουους αστικούς δρόμους. Ωστόσο μοιάζει να μην ταράζεται… Ίσως ν' αδιαφορεί γι' αυτή την πρόσκαιρη κοσμοπλημμύρα γνωρίζοντας καλά τα γυρίσματα των εποχών. Εξάλλου έχουν δει και πολλά τα μάτια της…
Κάτι οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι που συνέδεσαν την πρωτεύουσα με την Πελοπόννησο, κάτι η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου και η δημιουργία αξιόλογων υποδομών, η Δημητσάνα φιγουράρει ανάμεσα στους πλέον προσφιλείς χειμερινούς προορισμούς.
Με συντηρητικές εκτιμήσεις δύο ώρες είναι αρκετές για να βρεθείς από τη θλιβερή πραγματικότητα της Αθήνας στα γεμάτα μνήμες λιθόστρωτα καλντερίμια της παλιοκαιρίτικης πολιτείας και ν' ανασάνεις τον παγωμένο αέρα του Μαίναλου. Βέβαια την ίδια ακριβώς ιδέα μ' εσένα πιθανόν να έχουν και μερικές ακόμη εκατοντάδες άνθρωποι που τους βλέπεις ξαφνικά την Παρασκευή το απόγευμα να ζωντανεύουν τη μικρή αγορά και να ταράζουν την επαρχιακή ησυχία.

Αξίζει ν' αναζητήσετε τα παλιά αρχοντικά φρουριακού τύπου του Αvτωvόπoυλoυ, του Καζάκου και του Ξενιού, αλλά και άλλα ιστορικά κτίρια. Πολλές παλιές εκκλησίες όπως της Βλαχοπαναγιάς, της Μεταμορφώσεως, του Αγ. Γεωργίου, πλούσιες σε παλιές νωπογραφίες όπως επίσης και το πέτρινο ρολόι, αξίζουν την προσοχή σας.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας με τα σπάνια χειρόγραφα από τον Αγώνα του 1821 (τηλ. 27950 31219). Στο σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού στεγάζεται το εκκλησιαστικό μουσείο (τηλ. 27950 31217), ενώ επισκέψιμη είναι και η κατοικία του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’.

Ματιές στην Ιστορία: Στα ομηρικά χρόνια στη θέση του σημερινού χωριού βρισκόταν η αρχαία πόλη Τεύθις. Την εποχή της Τουρκοκρατίας η Δημητσάνα υπήρξε ισχυρό πνευματικό κέντρο και γνώρισε ακμή από τα μέσα του 18ου έως στις αρχές του 19ου αιώνα. Εδώ βρισκόταν το «Φροντιστήριο των Ελληνικών Γραμμάτων» όπου φοίτησαν επώνυμοι άνδρες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις του απελευθερωτικού αγώνα. Στη Δημητσάνα χτύπησε η καρδιά του ξεσηκωμένου έθνους. Οι νερόμυλοι που λειτουργούσαν στις όχθες του ποταμού Λούσιου μετατράπηκαν σε μπαρουτόμυλους που προμήθευαν με πυρίτιδα τα καριοφίλια της Επανάστασης του 1821.

Μουσείο Υδροκίνησης: Βρίσκεται λίγο έξω από τη Δημητσάνα σε τοποθεσία με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο όπου ο επισκέπτης παρακολουθεί τη λειτουργία ενός πλήρους βιοτεχνικού συγκροτήματος υδροκίνησης της εποχής, αλλά και το χρονικό της επεξεργασίας της πυρίτιδας (τηλ. 27950 31630, www.piop.gr.)


Κοντινές εκδρομές

Μονή Φιλοσόφου: Το μοναστήρι της Νέας μονής Φιλοσόφου (18ος αι.), χτισμένο σε ύψος 600 μέτρων, κοιτά το φαράγγι του Λούσιου. Η παλιά εγκαταλειμμένη μονή ιδρύθηκε από τον γραμματέα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά (10ος αι.). Θα την επισκεφτείτε με σύντομο, αλλά απότομο μονοπάτι (τηλ. 27950 81447).

Μονή Προδρόμου: Πηγαίνοντας από Δημητσάνα προς Στεμνίτσα, πάνω στον δρόμο που κατηφορίζει για το φαράγγι, σε μια απότομη κοιλότητα του βράχου, φωλιάζει η μονή Προδρόμου (12ος αιώνας). Το καθολικό έχει τοιχογραφίες του 16ου αι. φιλοτεχνημένες από αγιογράφους της Κρητικής Σχολής (τηλ. 27950 81385).

Αρχαία Γόρτυς: Στην κοίτη του ποταμού Λούσιου μέσα στο σκιερό φαράγγι έχουν ανασκαφεί τα ερείπια της Γόρτυνας, μιας σημαντικής αρχαίας λουτρόπολης όπου λατρευόταν ο θεός Ασκληπιός. Η σκαπάνη των αρχαιολόγων αποκάλυψε τμήματα οχυρωματικού περίβολου, περίπτερους ναούς, δημόσια κτίρια, λουτρικές εγκαταστάσεις καθώς και το Ασκληπιείο (4ος αιώνας π.Χ.).

Ράφτινγκ στον Λούσιο: Ο ποταμός Λούσιος είναι πλωτός κοντά στο χωριό Καρύταινα. Εδώ στην πέτρινη μονότοξη γέφυρα του Ατσίχολου ρίχνονται οι βάρκες και το παιχνίδι με τα κύματα ολοκληρώνεται στο γεφύρι του Κούκου έπειτα από 90 λεπτά (www.trekking.gr, www.ecoaction.gr, www.alpinclub.gr).

Διαμονή
«Καζάκου» 27950 31660. www.xenonaskazakou.gr
«Προσέληνος» 27950 31675. www.proselinos.gr
«Τεύθις» 27950 32604. www.tefthis.gr
«Καζάς» 27950 31466, www.xenonaskaza.gr
«Εναστρον» 27950 31428 www.xenonasenastron.gr
«Σοφής» 27950 31303. www.sofis.gr
«Εν Δημητσάνη» 27950 31748 www.en-dimitsani.gr
«Λούσιου Νύμφες» 27950 31525 www.lousiou-nymphes.gr
«Μέθεξις» 27950 31317 www.methexis-hotel.gr
«Αμανίτες» 27950 31090 www.amanites.gr
«Τσιάπας» 27950 31583, www.xenonas-tsiapa.gr
«Κουστένης» 27950 31445 www.koustenisvillage.gr
«Πύργος Ξενιού»: 27950 31675 www.pyrgosxeniou.gr

Φαγητό
Στο κέντρο της Δημητσάνας λειτουργούν οι παραδοσιακές ταβέρνες «Πέτρινο στέκι», «Θόλος», «Μπαρουτάδικο» και το «Λημέρι του Τρύπα».
Στη Δημητσάνα στην έξοδο προς Στεμνίτσα θα βρείτε την παραδοσιακή ταβέρνα «Δρυμώνας» και λίγο πιο κάτω την ταβέρνα «Καλλιθέα».
Στην Καρκαλού λίγο πριν φτάσετε στη Δημητσάνα σε ήσυχο εξοχικό σημείο υπάρχει η ταβέρνα «Το λάθος».

_____________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: