"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ

   ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ    




Το έτος 1909 συστήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση των Ταχυδρομείων η αγροτική ταχυδρομική υπηρεσία με σκοπό την εξυπηρέτηση των αγροτικών περιοχών της χώρας. Οι αγροτικοί διανομείς πεζοπορούσαν επί πεντάωρο κάθε μέρα , πολλές φορές μέσα από δύσβατα μονοπάτια και με άσχημες καιρικές συνθήκες , για να διανείμουν και να παραλάβουν την αλληλογραφία των κατοίκων των απομακρυσμένων χωριών του Δήμου , όπου είχε την έδρα του κάθε αγροτικός διανομέας και υπήρχε το ταχυδρομικό γραφείο . 
Κάθε αγροτικός διανομέας εφοδιαζόταν από την υπηρεσία του προς χρήση μια ταχυδρομική σφραγίδα, που αρχικά ήταν ένα ενάριθμο ρομβοειδές σήμαντρο , το οποίο όμως δεν έφερε χρονολογική ένδειξη και αργότερα ένα ενάριθμο μονόκυκλο ή δίκυκλο σήμαντρο με χρονολογική ένδειξη.
Το αγροτικό σήμαντρο χωρίς χρονολογική ένδειξη: Το αποτύπωμα της αγροτικής αυτής σφραγίδας ήταν ένα ρομβοειδές σχήμα , αποτελούμενο από 16 τετραγωνικές κουκίδες , με 5 κουκίδες σε κάθε πλευρά του και με 2 κουκίδες εσωτερικά , μία στην πάνω και μία στην κάτω ακμή του ρόμβου . Στο μέσο του ρόμβου υπήρχε ο αριθμός του αγροτικού δρομολογίου. ΄Ενας άλλος τύπος της ρομβοειδούς αγροτικής σφραγίδας αποτελείτο από 20 τετραγωνικές κουκίδες , με 6 κουκίδες σε κάθε πλευρά του και με 4 κουκίδες εσωτερικά , ανά 1 σε κάθε ακμή του ρόμβου . 




Το αγροτικό σήμαντρο με χρονολογική ένδειξη: Το αποτύπωμα της αγροτικής αυτής σφραγίδας ήταν ένα μονόκυκλο ή δίκυκλο σχήμα. Στο κάτω μέρος υπήρχε ένα κέρας με κατεύθυνση προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά , στο μέσον έφερε τη χρονολογική ένδειξη και στο πάνω μέρος τον αριθμό του αγροτικού δρομολογίου Το σήμαντρο που έφερε το κέρας με κατεύθυνση προς τα δεξιά χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην Κρήτη. Η συλλογή των αγροτικών ταχυδρομικών σφραγίδων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ασχολούμενους με την Ταχυδρομική Ιστορία της χώρας μας.

Κ.ΣΦΗΚΑΣ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

http://www.fea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: