"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

Το Αλάτι της Γης - Δωδεκανησιακό Γλέντι

«ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ» Κυριακή 8 Απριλίου 2012
Εκπομπή 14η: Δωδεκανησιακό γλέντι -- Λέρος, Τήλος

Η τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ-1 «Το Αλάτι της Γης» μας προσκαλεί σ' ένα δυναμικό δωδεκανησιακό γλέντι, με τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές από τη Λέρο και την Τήλο. 

Επιτραπέζιοι «χαβάδες», αυτοσχέδια «πεισματικά» δίστιχα, «ίσοι» χοροί, σούστες και συρτά, καρσιλαμάδες και ζεϊμπέκικα, χοροί σκωπτικοί, τοπικοί και ιδιότυποι, εκπροσωπούν ένα ρεπερτόριο πλούσιο και πολύμορφο. Επιβεβαιώνουν την «κομβική» θέση των Δωδεκανήσων στα πολιτισμικά-μουσικά δίκτυα επικοινωνίας ανάμεσα στη Μικρά Ασία και την Κρήτη, καθώς και το πέρασμα από το Ανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο στην Κύπρο.

Από τη Λέρο ταξίδεψε ειδικά για την εκπομπή μια μεγάλη ομάδα, μέλη του «Κέντρου Πολιτισμού και Έρευνας Λέρου "H Άρτεμις"», με την επιμέλεια του Αντώνη Νταλλαρή. Συμμετέχουν οι οργανοπαίκτες και τραγουδιστές: Σάββας Φυλακούρης (σαντούρι), Νικόλας Κουτούζος και Σάββας Γιαννούκας (βιολί), Γιώργος Δράκος (λαγούτο), Γιάννης Πλατής (τσαμπούνα), Αντώνης Νταλλαρής (λύρα) και Άννα Λίνδου (τραγούδι).

Ιδιαίτερη αναφορά στη χορευτική παράδοση του νησιού κάνει η ερευνήτρια και δασκάλα του χορού Ζαχαρούλα Χατζηκωνσταντινου, ενώ ο Κωνσταντίνος Πάχος μιλά για τη μεγάλη προσφορά της τοπικής οικογένειας των Χατζηδάκηδων (Σταμάτης, Άννα, Αιμιλία και Δικαία Χατζηδάκη) που έκαναν γνωστά στο πανελλήνιο τραγούδια όπως το Θαλασσάκι, το Μες στου Αιγαίου τα νερά και τη Μπρατσέρα.

Τη μουσική παράδοση της Τήλου εκπροσωπεί ο τραγουδιστής Φίλιππος Λαρδόπουλος, με συνοδεία από τον εξαιρετικό δεξιοτέχνη λυράρη από τη Ρόδο Γιάννη Κλαδάκη και τον Γιάννη Λεντάκη στο λαγούτο. Για την παράδοση του νησιού και τα τοπικά γλέντια και πανηγύρια μιλά ο Φώτης Νικητόπουλος.

Έρευνα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παραγωγή: GV PRODUCTIONS

Δεν υπάρχουν σχόλια: