"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα




Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», αλλά και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, οργανώνει εκδηλώσεις στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, με τίτλο «Με τη δύναμη του νερού!». 

Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου η νεροτριβή του Μουσείου θα λειτουργήσει από τον έμπειρο «νεροτριβιάρη» της οικογένειας Δρακόπουλου, που διατηρεί νεροτριβή και νερόμυλο στο Βυζίκι Γορτυνίας εδώ και τέσσερις γενιές, με σκοπό να πλυθούν υφαντά (φλοκάτες, μπαντανίες, σαΐσματα). Παράλληλα, ο νερόμυλος του Μουσείου θα αλέθει σιτάρι, προκειμένου οι επισκέπτες να ζυμώσουν παραδοσιακές κουλούρες, μπουγάτσες, χυλοπίτες. Όπως γινόταν παλιά, θα ακολουθήσει γλέντι με τραγούδια για το νερό και με χορούς, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης και της χορευτικής ομάδας Δημητσάνας, και λιτό φαγητό από τον Αγροτουριστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Δημητσάνας.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:
Σάββατο 21/510:30-14:30 Ετήσιο πλύσιμο στη νεροτριβή και άλεσμα στον παραδοσιακό νερόμυλο18:30-20:30 Ζυμώματα
Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό μέχρι τις 21:00.
Κυριακή 22/510:30-13:30 Ετήσιο πλύσιμο στη νεροτριβή13:30-15:30 Παραδοσιακό γλέντι
Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.
* Για το πλύσιμο στη νεροτριβή είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, ενώ η κάθε οικογένεια μπορεί να φέρει μέχρι δύο υφαντά. Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (κ. Ήρα Παπαδοπούλου), στο τηλ.: 27950 31630.
* Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18/5 η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ (από τις 10:00 έως τις 18:00). 
Υπαίθριο Μουσείο ΥδροκίνησηςΚεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 ΔημητσάναΠληροφορίες: 27950 31630 | piop@piraeusbank.gr | www.piop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: