"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Προς χρηματοδότηση για συνέχιση εργασιών συντήρησης στον Επικούρειο

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

30 Ιανουαρίου 2018


Το μνημείο περιλαμβάνεται στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο ΕΠΑνΕΚ.
Το Ναό επισκέφτηκε πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού  Λυδία Κονιόρδου
Θετική είναι η εξέλιξη για τη συνέχιση των εργασιών  συντήρησης, καθώς και αντικατάστασης της πεπαλαιωμένης τέντας στο Ναό του Επικούρειου, μετά την   πρόσκληση προς το υπουργείο Πολιτισμού για την υποβολή προτάσεων  έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το ονομαστό μνημείο της αρχαιότητας στην Ηλεία.
Στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Επικούρειος βρίσκεται αμέσως μετά την Ακρόπολη, ενώ οι παρεμβάσεις αφορούν επίσης  τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Τίρυνθας, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Δήλου και τη Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στην Πάτμο κ.α.
Η δράση είναι συνολικού προϋπολογισμού 13.000.000  ευρώ και έχει αντικείμενο την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη επιλεγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μείζονος σημασίας, που εντάσσονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Οι απαιτούμενες παρεμβάσεις συνάδουν με τις διεθνείς απαιτήσεις για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση σημαντικών τόπων και μνημείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η συγκεκριμένη κατηγορία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων κατέχει εμβληματική θέση στην αλυσίδα αξίας του ελληνικού Τουρισμού, λόγω της διεθνούς αναγνωρισιμότητάς τους, η οποία έχει συμβάλλει στην καθιέρωση της ευρύτερης περιοχής χωροθέτησής τους ως σημαντικού τουριστικού προορισμού με ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα και συμβολή στην γενικότερη ανάπτυξη αυτών των περιοχών.



Η υπουργός Πολιτισμού
Η σημαντική αυτή εξέλιξη  έγινε λίγο πριν από την επίσκεψη που είχε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στον Επικούρειο Απόλλωνα, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Κονιόρδου είδε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο αρχαιολογικό μνημείο,  στο οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σταματήσει οι εργασίες συντήρησης, ενώ όπως είναι γνωστό απέβη άκαρπος ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση της φθαρμένης τέντας.
Εξάλλου η πρόσκληση για τον Επικούρειο έγινε στα πλαίσια της νέας μελέτης που υπάρχει η οποία αφοράει την επέμβασης στις μακρές πλευρές, καθώς  και αναστήλωσης λιθίων στο βόρειο επιστύλιο του ναού.
Η προτεινόμενη επέμβαση στις μακρές πλευρές  του μνημείου που περιλαμβάνει η νέα μελέτη,  την οποία έχει παρουσιάσει αναλυτικά  η «ΠΡΩΤΗ», αφοράει  τα τμήματα της ανατολικής και δυτικής κιονοστοιχίας που περιλαμβάνουν συνολικά 22 κίονες.
Για τις εργασίες προτείνεται να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα εργοταξιακή υποδομή, πέρα των τρεχουσών αναγκών του έργου (προμήθειες λίθων, αναλώσιμων υλικών, κατασκευή νέων συνδέσμων από τιτάνιο κ.α.).
Ο συνολικός προϋπολογισμός της επέμβασης εκτιμάται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ, που αφορά σε ετήσιο κόστος έργου 300.000-350.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, η ένταξη των έργων στο ΕΠΑνΕΚ αναμένεται να γίνει εντός του έτους, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης η οποία είναι χρονοβόρα,  διότι  ο φάκελος περνάει από αλλεπάλληλους ελέγχους.
Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: