"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Καρύταινα. Το Τολέδο της Ελλάδας είναι στην Αρκαδία!

* 21/03/10 Ξενοδοχείο ESPERIA PALACE, Σταδίου 22 στην Αθήνα, για την παρουσίαση του λευκώματος του Δήμου ΓΟΡΤΥΝΟΣ με τίτλο KΑΡΥΤΑΙΝΑ: «Η Διαμαντόπετρα του Μωριά»H Καρύταινα βρίσκεται σε υψόμετρο 582 μέτρων, στο βουνό Άγιος Ηλίας (ή Ακρειοβούνι). Στα ανατολικά της είναι η Μεγαλόπολη (17 χλμ) ενώ κοντά της βρίσκεται και η Δημητσάνα (20 χλμ)

Στο κέντρο του Μοριά, πάνω από τον Αλφειό, η Καρύταινα περιβάλλεται από την υπέροχη αρκαδική φύση και δένει αρμονικά με το γύρω τοπίο. Ορμητήριο για πολλές περιηγήσεις όχι μόνο στη Γορτυνία αλλά και σε ολόκληρη την Αρκαδία, η Καρύταινα υποδέχεται κάθε επισκέπτη με ζεστασιά και φιλόξενη διάθεση.

Η Καρύταινα δεσπόζει στη νότια Γορτυνία. Διοικητικά, η Καρύταινα είναι δήμος που περιλαμβάνει δεκαέξι ακόμα χωριά και συνοικισμούς. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται: οι συνοικισμοί Καρβουνάρι και Καλυβάκια, το Κοτύλιο με τους συνοικισμούς Στρογγυλό και Παλάτου, τα Μαυριά, τα Κυπαρίσσια του Κατσίμπαλη, η Ζώνη του Κουρουνιού, ο Ατσίχωλος, ο Βλαχόρραφτης, το Σαρακίνι με τους συνοικισμούς Παλαιόκαστρο και Κρυονέρι. Από την Καρύταινα, ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει μαγευτικές διαδρομές προς κάθε σημείο της Αρκαδίας.
Μαζί με τη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και την Ανδρίτσαινα, η Καρύταινα είναι ένα από τα διαμάντια της αρκαδικής γης, με αξιόλογα κάλλη και ιστορία, που υπόσχονται αξέχαστες εμπειρίες, υπέροχα τοπία, παραδοσιακή ζωή και ξεκούραση πλάι στη φύση. Όταν την επισκεφθείτε, σίγουρα θα θαυμάσετε την εξαιρετική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Τα περισσότερα σπίτια στην Καρύταινα έχουν χτιστεί το 19ο αιώνα, τα σοκάκια της είναι λιθόστρωτα και οι βόλτες μέσα στο χωριό, πραγματικά υπέροχες.

Τι να δείτε: Το φράγκικο κωδωνοστάσιο της εκκλησιάς της Ζωοδόχου πηγής που χτίστηκε το 14ο αιώνα, την ίδια περίοδο με το κάστρο. Τις πολλές και πανέμορφες βυζαντινές εκκλησιές που μαρτυρούν την ιστορία και την αρχοντιά αυτού του τόπου καθώς και τον τεράστιο ιστορικό ρόλο που έπαιξε από το 1200 μέχρι και το 1700. Τα πανέμορφα καφενεδάκια, τις πέτρινες κρήνες, τα γεφύρια και τα υπέροχα στέκια της.

Διαδρομές γύρω από την Καρύταινα: Από την Καρύταινα, πηγαίνετε προς: Το Ιερό του Διός στο Λύκαιο όρος. Εκεί θα συναντήσετε τη Λυκόσουρα που ήταν η αρχαιότερη πύλη του κόσμου. Το Λούσιο ποταμό με το επιβλητικό φαράγγι, τα παραδοσιακά γεφύρια, τις κατάφυτες όχθες τις γεμάτες πλατάνια. Λέγεται ότι στο Λούσιο έλουζαν το Δία οι Νύμφες κι ότι στο Λύκαιο όρος γεννήθηκε ο πατέρας των θεών Την Αρχαία Γόρτυνα όπου σώζονται τα περίφημα αρχαία Λουτρά του Ασκληπιού δίπλα στο Ιερό Ποτάμι Τους χώρους που ενδείκνυνται για ράφτινγκ και καγιάκ, στο παραδοσιακό γεφύρι Καρύταινας-Ατσίχωλου Την πανέμορφη και γραφική Ανδρίτσαινα.
Ο δρόμος είναι για κάθε ταξιδιώτη μια αξέχαστη εμπειρία μέσα στην αρκαδική φύση. Τον Ατσίχωλο που απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα προς βορά από την Καρύταινα αλλά συναρπάζει με τη γραφική ομορφιά του.
*από το: Argotravel.gr
Δημοσίευση σχολίου