"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 5 Αυγούστου 2007

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το θεατρικό έργο με τίτλο «ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ» γράφτηκε από τη Φωφώ Αργυροπούλου, Μαθηματικό και Καθηγήτρια Εφαρμογών του ΤΕΙ Καλαμάτας το 2002 και πήρε Τιμητικό Έπαινο στο Β΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού Έργου, που προκήρυξε ο Δήμος Καλαμάτας, με θέμα την Απελευθέρωση της Καλαμάτας και το Ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης την 23η Μαρτίου 1821.
Η συγγραφέας προσεγγίζει την ίδια την πραγματικότητα των ιστορικών γεγονότων, τα οποία δραματοποιεί χρησιμοποιώντας τα ιστορικά κείμενα, που έχουν γραφεί για την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα, κυρίως τα άρθρα που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη της Καλαμάτας, το βιβλίο του Ακαδημαϊκού Σπύρου Μελά «Ματωμένα Ράσα» και τη Συλλογή άρθρων με τίτλο «ΟΙ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΑΙ», εξαντλημένη έκδοση («ΕΚ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΕΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ», Αθήνα 1903).
Το έργο αποτελεί μια σύνθεση των ιστορικών γεγονότων, δοσμένη θεατρικά, μέσα από 14 σκηνές, οι οποίες παρουσιάζουν μια αυτοτέλεια, αλλά μπορούν και εύκολα να συντεθούν σε πράξεις, ανάλογα με την οπτική του σκηνοθέτη, που θα αναλάβει κάθε φορά να το ανεβάσει. Μπορεί να παιχθεί και σε σχολεία, ολόκληρο ή και μερικές μόνο σκηνές.
Οι 4 πρώτες σκηνές παρουσιάζουν τη δράση της Φιλικής Εταιρείας και συγκεκριμένα του Παπαφλέσσα, στο Βουκουρέστι και στην Κωνσταντινούπολη.
Οι επόμενες 3 σκηνές παρουσιάζουν το κλίμα που επικρατεί στη Μάνη και συγκεκριμένα στις Κιτριές, στο σπίτι του Πετρόμπεη, 10 μέρες πριν την Επανάσταση, αλλά και τη δράση του Παπαφλέσσα στην περιοχή.
Κατόπιν, σε 3 ακόμα σκηνές παρουσιάζεται το κλίμα που επικρατεί στην τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στο σπίτι του Βοεβόδα Σουλεϊμάν Αρναούτογλου, οι φόβοι των Τούρκων και τα προμηνύματα του ξεσηκωμού.
Η 11η σκηνή παρουσιάζει τη συνάντηση του Παπαφλέσσα και του Πετρόμπεη στις Κιτριές, όπου ελήφθη και η τελική απόφαση για την Επανάσταση.
Η 12η σκηνή δείχνει την άφιξη του Ηλία Μαυρομιχάλη στην Καλαμάτα στις 20 Μαρτίου και την αυξανόμενη αγωνία του Τούρκων.
Οι 2 τελευταίες σκηνές δείχνουν την παράδοση της πόλης και τις πρώτες ενέργειες των αγωνιστών, με αναφορά στην ίδρυση της Μεσσηνιακής Γερουσίας, στην κλιμάκωση του αγώνα προς Κυπαρισσία (Αρκαδιά), υπόλοιπη Μεσσηνία και Τριπολιτσά, καθώς και την πανηγυρική δοξολογία στις όχθες του ποταμού Νέδοντα, με την οποία και τελειώνει το έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: