"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 5 Αυγούστου 2007

ΔΙΟΤΙΜΑ περιοδικο για την πνευματικη ζωή της Αρκαδίας


Διοτίμα είναι ο τίτλος του περιοδικού που εκδίδεται στην Τρίπολη από τον συμπατριώτη μας Μιχάλη Μεργούπη, φιλόλογο, από το Ατσίχωλο Γορτυνίας.
Ήδη κυκλοφόρησε το 3ο τεύχος, εαρινή Ισημερία 2006, σε 146 σελίδες με κείμενα, άρθρα και σχόλια από την πνευματική ζωή της Τριπολιτσάς αλλά και της Αρκαδίας γενικότερα.
«Τρίπολη και ποδήλατο». Μέρος Α με αναφορά στον Βασίλη Μητρόπουλο, τον πρώτο αναβάτη ποδηλάτου με την μπροστινή ρόδα πολύ μεγαλύτερη από την πίσω. Πολυταξιδεμένος ο Βασίλης Μητρόπουλος (το αρχικό του όνομα Βασίλης Μήτρου Ρούνης – 1852-1907) έφερε το πρώτο ποδήλατο στην Τρίπολη από την Ιταλία. Άλλο ενδιαφέρον κείμενο του Παναγιώτη Τσακόπουλου, «Τρίπολη Ζητήματα Πολεοδομίας», καθώς και το κείμενο του καθηγητή Αργύρη Πετρονώτη «περί του τάφου του Επαμεινώνδα και του ναού της Αλέας Αθηνάς.» Ακόμα η εικονογραφία του 1821, από τον Γκόγια και τον Ντελακρουά στην Ελληνική Ζωγραφική, του Γιάννη Τζουμέρκα.
Για τον ποιητή Γιώργο Καραβασίλη από την Τρίπολη που έφυγε νέος από τη ζωή (1949 -2004) γράφουν οι Κώστας Βούλγαρης, Γιώργος Μαρκόπουλος.
Το περιοδικό «Διοτίμα» απευθύνεται στους αναγνώστες που έχουν απομείνει σήμερα στην κοινωνία του «άρτου και του θεάματος» και έχουν διατηρήσει την καλή συνήθεια της ανάγνωσης, με όλα τα επακόλουθα, όπως αυτό του σκεπτόμενου ανθρώπου που αναζητά τη γνώση αλλά και τον προβληματισμό.
Αναζητήστε το περιοδικό για μια βόλτα με ποδήλατο στην Τριπολιτσά, που δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι στις μέρες μας είναι μόνο για γιορτές και πανηγύρια και γουρουνοπούλες και κλαρίνα, αλλά κάπου πιο κει είναι και ο ποιητής Γιώργος Καραβασίλης, ο πεζογράφος Γιάννης Πάνου, ο Γρηγόρης Λαμπράκης αλλά και ο φιλέλληνας Πέδρο Ολάγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: