"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία της ταινίας «Ζ» του Aρκά Κώστα Γαβρά

Eurokinissi
Ο Κάρολος Παπούλιας χαιρετά τον συμπατριώτης μας Αρκά Κώστα Γαβρά, σκηνοθέτη του «Ζ»


Σαράντα χρόνια πριν, στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και το απριλιανό πραξικόπημα μετέφερε η ταινία «Ζ» όσους βρέθηκαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Ο Κώστας Γαβράς, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Χρήστος Σαρτζετάκης και η Ειρήνη Παπά παρευρέθησαν στην εκδήλωση, ενώ την ταινία παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Η εκδήλωση ήταν ιδέα του Γάλλου πρέσβη Κριστόφ Αρνό, ο οποίος θέλησε να τιμήσει τα 40 χρόνια του «Ζ» σε μια «απόλυτα ελληνογαλλική βραδιά» όπως δήλωσε.
«Είστε ένας μεγάλος σκηνοθέτης αλλά και ένας έντιμος άνθρωπος με την κλασσική έννοια του όρου, ένας ουμανιστής που κάνει την ψυχή να ανασαίνει» είπε στον Κώστα Γαβρά ο Γάλλος πρέσβης χαρακτηρίζοντας τη θρυλική ταινία αλλά και όλη την κινηματογραφική πορεία του Κώστα Γαβρά ως συμβολή «στην αφύπνιση των συνειδήσεων εν όψει των κινδύνων των ολοκληρωτικών συστημάτων».
Πριν την προβολή της ταινίας ο συγγραφέας Πιέρ Ασσουλίν μίλησε στο πάνελ του Γαλλικού Ινστιτούτου με τον Βασίλη Βασιλικό και τον Κώστα Γαβρά για τις αναμνήσεις τους από την ταινία που βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, με το βραβείο της επιτροπής των Καννών και πολλά ακόμα βραβεία.
Παρεμβάσεις στη συζήτηση έκανε και ο Μίκης Θεοδωράκης και ο πρώην Πρόεδρος Χρήστος Σαρτζετάκης που θυμήθηκαν και μετέφεραν στο κοινό μεγάλες στιγμές της δύσκολης εκείνης εποχής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πολιτικοί, ανάμεσά τους ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη και Θ.Πάγκαλος, δημοσιογράφοι από γαλλικά ΜΜΕ και πολλά μέλη της γαλλικής παροικίας στην Αθήνα.

από ΑΠΕ-ΜΠΕ και το http://www.in.gr/
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε το 1912 στην Κερασίτσα Αρκαδίας. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη γυναικολογία. Υπήρξε αθλητής με πολλές πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες και κατείχε για 23 χρόνια (ως το 1959) το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με επίδοση 7,37 μ. Στην διάρκεια της κατοχής διοργάνωνε με άλλους συναθλητές του αγώνες, διαθέτοντας τα έσοδα σε λαϊκά συσσίτια. Το 1950 κατέλαβε τη θέση του υφηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 εκλέχτηκε βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Στις 21 Απριλίου 1963 αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας, πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης. Βάδισε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, εν μέσω απειλών, πριν τελικά συλληφθεί και κρατηθεί για μερικές ώρες.
Στις 22 Μαϊου του 1963 αμέσως μετά τη λήξη μιας συγκέντρωσης φιλειρηνιστών στη Θεσσαλονίκη, στην οποία ο Λαμπράκης ανέπτυξε τις θέσεις του για την ειρήνη, ένα τρίκυκλο με επιβαίνοντες τους παρακρατικούς Ε. Εμμανουηλίδη και Σ. Γκοτζαμάνη πέφτει επάνω του. Ο Λαμπράκης τραυματίζεται θανάσιμα και αργότερα, στις 27 Μαϊου, πεθαίνει. Την επομένη γίνεται πάνδημη κηδεία του στην Αθήνα όπου 500.000 κόσμου τον συνοδεύει με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του παρακράτους ¨(”Δημοκρατία”, “ο Λαμπράκης Ζεί!”).

Δεν υπάρχουν σχόλια: