"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Η μεγάλη εβδομάδα των παθών στο Λεωνίδιο



Μια από τις ομορφότερες περιόδους για να επισκεφθεί
κάποιος το Λεωνίδιο είναι αδιαμφισβήτητα το Πάσχα.
Κατά κοινή ομολογία το Πάσχα στο Λεωνίδιο
μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί σε κάθε μια από ενορία οι γυναίκες μαζεύονται στην εκκλησία όπου με πολύ αγάπη και ευλάβεια κατασκευάζουν μόνες τους τα λουλουδένια στεφάνια για τον στολισμό του επιταφίου. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία κεντάνε τα λουλούδια στα στεφάνια ενώ οι μικρότερες βοηθούν στο προπαρασκευαστικό στάδιο.
Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί γίνεται η αποκαθήλωση του Χριστού σε όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου. Ξεχωριστή σημασίας για τους ντόπιους αλλά και μια πολύ καλή εμπειρία για τον επισκέπτη είναι η αποκαθήλωση στην ιερά μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας σε ένα μικρό Μοναστήρι που στέκει στο Νότιο Δυτικό τμήμα του χωριού. Η λειτουργία εκεί ξεκινά στις 12:00 το μεσημέρι και επειδή το βράδυ τα μοναστήρια παραμένουν κλειστά μετά την αποκαθήλωση ακολουθεί η περιφορά του επιταφίου μέχρι την εξώπορτα του μοναστηριού. Η ακολουθία ψάλλετε μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, άτομα όλων των ηλικιών τιμούν την Σταύρωση του Κυρίου.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στον Ναό της Κάθε ενορίας ακολουθεί η περιφορά των επιταφίων. Οι άνδρες επιφορτίζονται με το έργο της μεταφοράς του επιταφίου από την κάθε εκκλησία στην πλατεία Ηρώων του χωριού. Πίσω από το επιτάφιο ακολουθεί η θρησκευτική ηγεσία του τόπου και πίσω πλήθος πιστών που κρατώντας αναμμένο ένα κερί ακολουθούν τον επιτάφιο. Η συγκέντρωση των επιταφίων γίνεται στην πλατεία των Ηρώων στις 9:00 το βράδυ. Μόλις συγκεντρωθούν όλοι οι επιτάφιοι ψέλνεται μια μικρής διάρκειας ακολουθία και στην συνέχεια ο κάθε επιτάφιος επιστρέφει στον Ναό από όπου ξεκίνησε. Πριν εισέλθει ο επιτάφιος στο Ναό άνδρες σηκώνουν τον επιτάφιο μπροστά από την πόρτα ώστε οι πιστοί να περάσουν κάτω από αυτόν.
Ίσως όσα έχετε διαβάσει μέχρι εδώ να μην σας έχουν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση καθώς τα προαναφερθέντα έθιμα ακολουθούνται στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
Το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ της Ανάστασης, σίγουρα θα εντυπωσιασθείτε. Μόλις η ώρα φτάσει 12:00 και αφού ο παπάς ψάλλει το Χριστός Ανέστη εκατοντάδες αερόστατα αλλάζουν το χρώμα του ουρανού του Λεωνιδίου.
«Παιδιά» όλων των ηλικιών εκτοξεύουν αερόστατα. Το αποτέλεσμα; Πραγματικά φαντασμαγορικό…
Σαν χιλιάδες μικρές φωτιές να ανάβουν στον ουρανό…
Φωτιές που σιγά σιγά απομακρύνονται και σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το θέαμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό καθώς όλα μαζί αρχικά υψώνονται στον ουρανό λες και προσπαθούν να φτάσουν τα αστέρια και στην συνέχεια χάνονται στο βάθος του ορίζοντα.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή του Πάσχα από το πρωί ο Δήμος σουβλίζει αρνιά και προσφέρει κρασί στην αυλή πίσω από το Δημαρχείο, έτσι δίνεται η δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να απολαύσει εδέσματα που είναι αναπόσπαστα δεμένα με το Ελληνικό Πάσχα.
Την ίδια ημέρα γύρω στις 6:00 το απόγευμα διοργανώνεται η γιορτή της Αγάπης.
Αρχικά το χορευτικό συγκρότημα του Λεωνιδίου υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Οι άνδρες φορούν την στολή του τσολιά ενώ οι γυναίκες την παραδοσιακή τσουμπελού. Μετά την παράσταση του χορευτικού συγκροτήματος όποιος θέλει μπορεί να χορέψει και το γλέντι κρατά όσο ο κόσμος επιθυμεί.
Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζονται δίπλες, παραδοσιακό γλυκό που συνήθως μοιράζεται στους γάμους και τις βαφτίσεις. Συγχρόνως κάνουν την εμφάνιση τους αερόστατα.
Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δείτε από ακόμα πιο κοντά τον τρόπο με τον οποίο πετούν τα αερόστατα αλλά και να κάνετε μια δοκιμή οι ίδιοι!!!
Μια εμπειρία που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη….

Δεν υπάρχουν σχόλια: